Magnus Smederöd, hovslagarmäster, var på plats på Strömsholm och inledde med att berätta om hovens betydelse för hästens hållbarhet. Därefter var det dags för ryttarna att sitta upp och drillas i ridhuset, då det väntade markarbete och gymnastikhoppning med landslagsryttaren Anna Freskgård som är mentor och coach i fälttävlansakademin. Fokus låg på lydnad och rakriktning, något man aldrig kan träna för mycket på.

Under eftermiddagen fick stipendiaterna lyssna på en foderföreläsning av representanter från Krafft. Detta om hur hästen smälter foder, vilken betydelse vattnet har, saltbalans och mycket annat. 

Söndag morgon var det samling i ridhuset för ännu ett hoppass, innan ryttarna fick sätta sig i skolbänken igen. Anna Freskgård föreläste om hur det är att tävla internationellt och delade med sig av sina bästa tips.

I mars är det dags för nästa träff, då akademiryttarna ska träna terräng på Staffan Lidbecks anläggning i Skåne.

* Hittills har ryttarna i akademin fått en introduktion, Anna Freskgård har haft digitala möten med var och en, talangerna har varit på ryttarträning hos Levad fysioterapi, samt har haft en heldag med mental träning för Karin Öljemark. Dessutom har det varit uppsutten dressyrträning/programträning med Kicki Klingspor.


Deltagare i Agria fälttävlansakademi 2021/2022

Sofia Lindh-Young

Sofia Lindh-Young från Agria fälttävlansakademi.

Multitalangen Sofia är 19 år och bor i Flyinge. Med sitt sto Nike-Irmelin tog hon SM-brons för juniorer 2021.

– Jag har ridit under hela min uppväxt och ridit i landslaget i både dressyr, hoppning och fälttävlan. Nu går jag in i mitt första år som young rider tillsammans med min häst Nike-Irmelin, som jag haft i två och ett halvt år. Vi har tillsammans startat upp till 1,30-hoppning och tvåstjärnig fälttävlan, och hade en fantastisk säsong 2021. Vi tog fina placeringar, klarade ett EM-kval och avslutade säsongen med ett SM-brons.

Vad har varit bäst hittills med akademin?

– Akademin har än så länge varit otroligt givande med ett bra koncept, där träning blandas med föreläsningar. Vi är en grupp med väldigt bra sammanhållning som har roligt tillsammans, samtidigt som vi lär oss nya saker. Dessutom är det väldigt givande att ha Anna Freskgård som mentor, att bolla idéer och tankar med.

Helgens träff, vad tar du med dig från den?

– "Irma" har haft en mindre skada under vintern och jag har haft ledigt från ridningen under två månader. Det har gjort att jag har tappat lite motivation. Därför var det väldigt givande med den här helgen, jag behövde det för att få upp motivationen. Träffen gav mig pepp att tagga igång inför en ny säsong, då det inte är så långt som man tror kvar inför första fälttävlansstart. Samtidigt som det var väldigt trevligt att få träffa gruppen och Anna igen. 

Lova Svedung

Lova Svedung från Agria fälttävlansakademi.20-åriga Lova bor i Uppsala och pluggar till veterinär. Tillsammans med sin Quick Coffee har hon startat upp till tvåstjärnig klass. 

– Jag har hållit på med hästar i princip hela mitt liv. Fälttävlan är något jag brinner för, så planen har alltid varit att jag ska hålla igång min satsning parallellt med att jag läser till veterinär. Min häst Quick Coffee är en holsteinervalack född 2010 och han lever onekligen upp till sitt namn, han är alltid pigg och med på noterna.

Vad har varit bäst hittills med akademin? 

– Det är nog hur positivt och proffsigt allt känns. För det märks hur alla brinner för det de gör – de andra stipendiaterna, Anna Freskgård, föreläsarna och Agriateamet. Det inspirerar mig att vara mitt bästa jag och att fortsätta kämpa mot mina mål.

Hur ser dina förhoppningar inför 2022 ut?

– Jag hoppas att akademin kommer innebära att jag och "Quicken" kan höja kvaliteten på allt kring min satsning, både för min egen skull och för hästens. Jag vill så klart kunna optimera hanteringen av mitt team och min egen ridning så att till exempel onödiga misstag undviks. Det är en ganska tuff gren vi håller på med, så för mig är kunskap kring exempelvis hästens välfärd viktig.

Filippa Ljungberg

Filippa Ljungberg från Agria fälttävlansakademi.Filippa, 21 år från Vagnhärad, har ridit hela sitt liv. Nu siktar hon mot trestjärnigt med sin Kool Bouncer.

– På ponnytiden red jag framför allt dressyr, men sedan åkte jag på en terrängträning och fastnade totalt. Irländaren Kool Bouncer är 16 år och nu siktar vi mot debut i trestjärnig klass under året. Han är en väldigt glad kille som ofta kan få lite väl mycket luft under hovarna, men nu för tiden sitter jag kvar! 

Vad har varit bäst hittills med akademin? 

– Alla träffar har varit extremt givande, men jag gillade verkligen när vi fick göra en ryttaranalys. Där fick vi med oss bra övningar som man kan göra hemma, samt att man fick en mer analytisk bild av sin sits. Det har även varit väldigt intressanta föreläsningar.

Helgens träff, vad tar du med dig från den?

– På träningen för Anna fick vi med oss massor av bra tips och övningar som vi ska traggla vidare på. Jag ser redan fram emot kommande träffar, akademin har gett mig så mycket att jag verkligen har höga förhoppningar! Jag har redan fått många bra tips som jag tror kan vara bra verktyg för att bli ännu bättre. Det ska bli extremt spännande att se när det blir skarpt läge. 

Wynja Eriksdotter Rubin

Wynja Eriksdotter RubinWynja blir 19 år i år, men har redan mängder av rutin. Som nybliven young rider ingår hon i spetstruppen i landslaget med sin Hakunamatata

Wynja och Hakunamatata, som kallas för "Hacke", slutade på en imponerande femteplats individuellt när junior-EM i fälttävlan reds på Segersjö 2021. I år väntar större utmaningar i nästa åldersklass, något som den 18-åriga valacken inte lär väja för. Hakunamatata har gått upp till fyrstjärnigt med tidigare ryttare. 

Vad har varit bäst hittills med akademin? 

– Att få möjligheten att bli inspirerad av så många kompetenta människor inom olika områden, samt få chans att ha Anna som mentor.

Helgens träff, vad tar du med dig från den?

– Jag tyckte föreläsningarna var väldigt intressanta, framför allt den med Magnus Smederöd. Det var roliga diskussioner och givande att få nörda ner sig ännu djupare i hoven, skoningen med mera. Dessutom var det mycket bra träningar, framför allt andra dagen när vi hade lagt grunden under dag ett.

Hur ser dina förhoppningar inför 2022 ut?

– Att vi ska utvecklas och bli ännu ett snäpp bättre. Jag hoppas även att träffarna ska kunna fylla på min kunskapsbank med ännu mer värdefull kunskap.

Om Agria fälttävlansakademi