Katt som tappar tänder

Min katt luktar mycket illa i munnen och idag märkte jag att han har tappat två tänder. Vad kan det bero på? Bör jag ta honom till veterinär?

Veterinären svarar:

Det låter som din katt kan ha drabbats av periodontit. Det är en sjukdom som innebär en djup infektion i tandköttet och vävnaden, som orsakar att katten kan tappa sina tänder. Jag tycker du ska boka tid till veterinär snarast!

Symtom

Vanliga symtom är dålig andedräkt och att tandköttet är rött, irriterat och lätt kan börja blöda. Katten kan även ha lösa tänder, få minskad aptit, svårigheter med att tugga och ökad salivering. Vissa katter kan bli lite aggressiva eller nedstämda när de har ont.

Orsak

Bakterier och matrester bildar plack som samlas på tändernas yta. Om man inte avlägsnar placket kan den bilda tandsten. Tandsten i sin tur kan orsaka tandköttsinflammationer om den inte avlägsnas. Obehandlad inflammation i tandköttet kan leda till att en ”ficka” bildas mellan tanden och tandköttet och då kan bakterierna sprida sig ännu djupare. Detta leder till periodontit som kan medföra abscesser, lösa tänder och även nedbrytning av vävnaderna.

Vad kan jag göra själv?

Bästa sättet att förebygga periodontit och andra tandproblem är genom att borsta kattens tänder.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Periodontit betyder att katten har haft tandproblem under en längre tid så det är viktigt att ta katten till veterinären omedelbart.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?