Område: Katt Om Tandvård

Kattens tänder.
Katter behöver också tandvård. Visste du att tandborstning på din katt kan förebygga tandsjukdomar? Läs mer om munnens anatomi, vanliga tandsjukdomar som FORL och tandsten och ta del av andra fakta om kattens tänder. Lär dig mer om tandvård här!

Så borstar du kattens tänder

Många tandsjukdomar kan förebyggas genom regelbunden tandborstning. Trots det struntar alltför många i att borsta tänderna på sina katter. Här kommer några tips till dig som vill börja.

Artiklar
FORL – tandsjukdom hos katt

Katter kan drabbas av en relativt vanlig tandsjukdom som heter FORL. Sjukdomen yttrar sig i att tandens emalj skadas och att tanden bryts av nära tandköttet, vilket leder till stor smärta hos katten.

Artiklar
Fakta och myter om katters tänder

Det finns många rykten och myter kring katter och deras tänder. Här går vi igenom några av de vanligaste myterna.

Artiklar
Tandköttsinflammation

Tandköttsinflammation (gingivit) orsakas av bakteriebeläggningar i anslutning till tandköttskanten. Vid tandköttsinflammation blir tandköttet irriterat och rodnat eller kraftigt rött.  Bästa sättet att undvika gingivit är att borsta kattens tänder regelbundet.

Artiklar
Okunskap om kattens tänder

Sjukdomar i tänder samt tandsten är vanligt förekommande hos katter. Många kattägare har dock väldigt lite kunskap om hur kattens tänder ska skötas.

Artiklar
Tandlossningssjukdomar

Obehandlad tandsten i samband med inflammation i tandköttet kan leda till parodontit – inflammation i tandens stödjevävnad som orsakar tandlossning.

Artiklar
Rotspetsbölder Rotspetsbölder, eller rotspetsabscesser som det också heter, uppstår då tandrötterna blivit infekterade. Detta är vanligt framför allt då överkäkens kindtänder är angripna. Artiklar
Sjukdomar i kattens mun

Två av de vanligaste sjukdomarna i munhålan på en katt är tandköttsinflammation (gingivit) och tandlossningssjukdomen parodontit samt komplikationer till dessa sjukdomar.

Artiklar
Tandsten hos katt

När bakteriebeläggningar (plack) förkalkas bildas en hård tandbeläggning som kallas tandsten. Tendensen till tandsten varierar mellan olika individer och olika raser. Tandsten bildas lättare vid vissa områden i munhålan.

Artiklar
Behandling av tandlossning

Tandlossning hos katt orsakas av tandlossningssjukdomen parodontit som i sin tur orsakas av tandsten och tandköttsinflammation. Tandlossning behandlas genom att dra ut de lösa tänderna och förhindra spridningen av sjukdomen.

Artiklar