Katt med tandsten

Jag har märkt att min katt fått beläggningar på två tänder. Kan jag få bort detta själv?

Veterinären svarar:

Det låter som om din katt fått tandsten. Du kan borsta kattens tänder för att undvika att din katt får mer tandsten. Men det är också viktigt att veterinären tar bort den tandsten som redan bildats.

Symtom

Att katter någon gång får problem med tänderna är vanligt. Har katten tandsten brukar det lukta illa i munnen och man kan som du beskriver se beläggningar på tänderna. Om tandstenen inte tas bort kan den orsaka tandköttsinflammation. Tandköttsinflammation upptäcks oftast genom att katten får rött och inflammerat tandkött.

Orsak

Bakterier i kattens mun orsakar beläggningar på tänderna, även kallat plack. Om beläggningarna inte tas bort bildas tandsten.

Vad kan jag göra själv?

Tandborstning är det absolut bästa sättet att både förebygga och förhindra ytterligare angrepp av tandsten. Har katten fått lättare beläggning på tänderna kan detta ofta också försvinna om du borstar din katts tänder. Tandsten däremot måste tas bort av veterinär.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Jag tycker du ska kontakta veterinär om beläggningarna inte försvinner med hjälp av tandborstning. Om katten har tandsten och det inte tas bort kan katten få inflammation i tandköttet och så småningom även tandlossning.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?