Protein och fett viktigast
Katter är rovdjur och obligata karnivorer - strikta köttätare - och får i naturen sin näring från protein och fett i sina byten. De har ett mycket litet behov av kolhydrater då deras naturliga kost är nästintill fri från dessa. Deras kroppar har därför specialiserat sig på att få sin energi från protein och fett och de saknar till och med vissa enzymer för att bryta ner kolhydrater effektivt. På marknaden finns många olika sorters kattmat vilket kan vara förvirrande men också bra eftersom katter tycker om att äta en varierad kost.
En katt får aldrig svälta sig eftersom snabb viktminskning kan skada kattens lever. För att förhindra det kan man växla mellan olika sorter och smaker på maten. Ifall din katt äter mycket torrfoder är det extra viktigt att alltid ha färskt vatten framme.
Vätska är viktigt för katten
Katter är generellt dåliga på att dricka då de i naturen får största delen av sin vätska från de byten de fångar och äter (bytenas kroppar består till ca 70 % av vätska). För att stimulera dem att dricka är ett tips att ha flera vattenskålar utplacerade och/eller att använda vattenfontän. Använd gärna låga, breda skålar då katter inte tycker om att slå i morrhåren i skålens kanter. Numera rekommenderas också blötfoder istället för torrfoder bland annat eftersom det är bästa sättet att få i katten mycket vätska.
Rekommendationer vad det gäller kattmat:
- Ge inte katten vegetarisk eller vegansk kost - på grund av brist på taurin och andra ämnen som är nödvändiga för att katten inte ska bli sjuk
- Ge inte katten hundmat eller mat som är avsedd för andra husdjur.
- Låt inte icke uppäten burkmat ligga framme i matskålen.
- Låt maten bli rumstempererad innan du ställer fram den eller värm den till kroppstemperatur.
- Se till att det alltid finns färskt vatten framme, gärna i flera låga, breda skålar.
- Låt inte katten bli överviktig, väg katten med jämna mellanrum.
- Vissa vuxna katter är laktosintoleranta, eftersom bildningen av enzymet laktas minskar med åldern, så undvik att ge dem komjölk. Ge vatten istället.
- Tänk på att energibehovet minskar efter kastrering så det är lätt för en kastrerad katt att öka i vikt.
- Om du har flera katter, se till att alla får äta i fred och att de inte behöver dela skål eller äta för nära varandra då det kan orsaka konflikter och spänningar.
- Placera inte matplatsen nära kattlådan eller vattenskålen.
- Om din katt börjar bli gammal, se till att servera maten på en, för den, lättåtkomlig plats.
Hur mycket ska en katt äta?
Hur mycket en katt ska äta beror på hur stor den är, vilken livstil den har samt vilken mat du ger den. Ofta finns det rekommendationer på förpackningen till fodret som är bra att utgå ifrån. Det man ska komma ihåg när det gäller katter är att deras mat måste innehålla mycket protein och fett.
Om man ser till hur katter äter i naturen så äter de många små mål om dagen (de fångar ungefär 10-20 byten på en dag för att tillgodose dagsbehovet). Det gör att många sällskapskatter äter på liknande vis och att det kan misstas för att de är “kinkiga” eftersom de går och “småäter” eller lämnar mat. Testa därför att ge din katt mindre portioner, men fler gånger per dag och håll koll på vikten. Om din katt håller vikten så får den i sig tillräckligt.
Kan katter äta hundmat?
En katt behöver två till tre gånger mer protein än en hund, därför ska man inte ge hundmat till en katt. För katter är det också livsnödvändigt att få i sig bland annat aminosyran taurin som saknas i hundmat. Brist på taurin kan få allvarliga följder som blindhet och hjärtsjukdomar.
Viktiga ämnen som saknas i hundmat:
- Taurin (en essentiell aminosyra): Livsviktigt för katter (och för hjärta, syn, immunförsvar m.m.). Hundmat innehåller helt enkelt inte tillräckligt för katten då den inte kan skapa så mycket av detta själv och behöver få det i huvudsak genom sin kost.
- A-vitamin: Katter kan inte själva bilda A-vitamin från vegetabilier, de måste få det direkt via kött i kosten (hundmat innehåller inte alltid tillräckligt med animalier då hunden är en omnivor - en allätare - och kan få i sig A-vitamin på annat vis än från kött).
- Arakidonsyra (en omättad, essentiell fettsyra): Katter måste få i sig även detta från kosten eftersom de inte kan syntetisera detta medan hundar kan bilda det själva.
- Protein: Katter behöver mer protein än hundar.
- Specifika B-vitaminer (t.ex. niacin/vitamin B3): Hundmat innehåller ofta för lite för kattens behov då katter inte kan omvandla Tryptofan till Niacin som många andra djur och därför behöver få det genom sin kost..
Katterna har under sin utveckling specialiserat sig och deras kroppar har anpassat sig efter deras leverne och kost och “effektiviserats”. Eftersom deras kroppar får allt de behöver om de äter en naturlig kost så har kropparna slutat att göra vissa saker och förlitar sig på kosten istället.
Läs mer: Utfodring av kattunge
Läs mer: Övervikt katt