Värktabletter till katt

Kan jag ge min katt vanliga värktabletter när den har ont, typ Alvedon?

Veterinären svarar:

Nej! De flesta värktabletter och andra läkemedel som är avsedda för människor är farliga för katter. Som regel ska du endast ge katten läkemedel avsedda för katter, om inte din veterinär har rekommenderat något annat. Det framgår inte i din fråga vad det är för fel på din katt, men om katten verkar ha mycket ont ska du boka tid för en undersökning hos veterinär. Lycka till!

Symtom

Läkemedel för människor kan orsaka förgiftning hos katter. Vanliga tecken på förgiftning är kräkningar och diarré. Katten kan även få kramper eller bli vingliga. Symtomen varierar lite beroende på vilket läkemedel katten har fått i sig samt hur mycket.

Orsak

Värktabletter avsedda för människor innehåller ämnen som katter har svårt att bryta ned. Bland annat paracetamol (finns i Alvedon, Panodil), acetylsalicylsyra (finns ibland annat i Asperin, Magnecyl, Treo) och ibuprofen (finns i Ipren) är farliga för katter.

Vad kan jag göra själv?

Ge inte katten några läkemedel som är avsedda för människor. Ha dina läkemedel någonstans där katten inte kan komma åt dem.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta veterinär om din katt har fått i sig något läkemedel avsedd för människor eller om du misstänker att din katt har blivit förgiftad. Om katten har blivit förgiftad är det oftast akut och katten måste få hjälp så snart som möjligt.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?