Giftigt för katt

Min katt är väldigt nyfiken och jag är orolig att hon ska äta något hon inte bör. Vad kan vara giftigt för min katt?

Veterinären svarar:

Även om katter oftast inte äter sådant de inte ska händer det att de stoppar i sig giftiga saker. Det är jättebra att du är vaksam och tänker förebyggande. Det finns en hel del saker som är giftiga för katter, bland annat vissa växter och läkemedel för människor.

Symtom

Beroende på vad katten ätit och hur mycket så kan även symtomen variera. Kattens allmäntillstånd försämras med symtom som att katten dreglar, kräks eller får diarré.

Vissa ämnen kan ge allvarligare symtom och kan orsaka skador på lever och njurar och även orsaka inre blödningar och dödsfall.

Vad kan jag göra själv?

Se till att inte ha sådant som är giftigt för katten i hemmet eller plocka undan så katten inte kommer åt dessa saker. Det kan vara bra att exempelvis kolla upp exakt vilka växter som är giftiga och undvika att köpa dessa. Läs gärna artikeln ”Giftiga växter för katten” som finns på agria.se.

Om du misstänker att din katt blivit förgiftad är det bråttom in till veterinär. Det är bra att samla på sig så mycket information om förgiftningsämnet som möjligt. Om möjligt; ta med det katten ätit och försök uppskatta hur mycket katten fått i sig.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Finns misstanke om förgiftning ska man alltid uppsöka veterinär akut.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?