Hund som kräks

Min hund har spytt ett par gånger idag. Han verkar pigg annars. Ska jag ta honom till veterinären?

Veterinären svarar:

Det finns många orsaker till kräkningar. Försök ta reda på om din hund kan ha ätit något olämpligt. Om din hund verkar frisk och pigg annars, kan du börja med inte ge hunden mat i sex timmar och låta magen vila. Ge hunden vatten. Om det går bra kan du ge lite skonkost bestående av ris och fisk eller kokt kyckling i några dagar för att sen försiktigt gå över till normala maten igen. Om hunden inte blir bättre, kontakta veterinär.

Orsak

Kräkningar kan bero på många olika saker. Exempelvis att hunden svalt något föremål som blivit liggande i magsäcken. En magkatarr (gastrit) kan också orsaka kräkningar. Olika lever- eller njurproblem kan ge upphov till kräkningar. På en äldre hund kan man även fundera på om det kan orsakas av en tumör i buken. Andra orsaker till mag- och tarmproblem är foderintolerans, magsår, virusinfektioner eller bukspottkörtelinflammation.

Vad kan jag göra själv?

Generellt är det viktigt att man initialt fastar hunden i sex timmar. Det är viktigt att den får fri tillgång till vatten. Var vaksam på att hunden verkligen dricker och får i sig vätska. Ibland kan de dricka för mycket vatten så att de kräks. Ge då hunden vatten i mindre omgångar. När kräkningarna har upphört så kan du börja ge hunden skonkost: 3/4 kokt potatis eller kokt ris med 1/4 kokt kyckling eller kokt vit fisk. Börja ge hunden små portioner ofta. Om hunden börjar kräkas igen är det dags att kontakta veterinär.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om hunden får ett sänkt allmäntillstånd: hunden blir slö, trött eller får feber. Kontakta även veterinär om du misstänker att hunden har svalt ett främmande föremål, om den kräks upp vatten eller börjar kräkas blod.

Är du orolig för ditt djurs hälsa?

  • Kontakta oss om ditt djur mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.

Gillar?