Hund som åker på rumpan

Jag har märkt att min hund allt oftare drar rumpan efter sig på mattor, gräsmattor och till och med asfalt. Det har hänt någon gång tidigare, men nu gör hon det flera gånger om dagen. Varför gör hon så?

Veterinären svarar:

Det låter som att din hund kan ha analsäcksinflammation. Hundens analsäckar töms normalt när hunden bajsar. Det är ett vanligt problem, speciellt hos mindre hundar som din, att analsäckarna inte töms som de ska och hunden får problem.

Symtom

Det du beskriver, att hunden drar rumpan i marken, är ett av de vanligaste symtomen. Även att hunden slickar eller biter/gnager sig där bak. På vissa hundar går det även att se att sekretet från analöppningen är varigt, tjockt eller till och med blodigt. I vissa fall går det även att se att analsäckarna är överfyllda, det syns som två runda knölar på var sida om analöppningen.

Orsak

När sekretet i analsäckarna inte kommer ut med avföringen fylls analsäckarna och en infektion kan bildas. Denna infektion kan orsaka bölder som om de inte åtgärdas kan spricka och orsaka stor smärta hos hunden.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Beställ tid till veterinär för undersökning om din hund är besvärad från sin bakdel.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?