Hund med borrelia

Min hund har haft några fästingar, hur vet jag om hon är smittad med borrelia? 

Veterinären svarar:

Fästingen ska suga blod i minst ett dygn för att kunna infektera hunden. Det tar två till fem månader innan sjukdomen uppträder. De allra flesta hundar blir inte sjuka även om en fästing överfört smitta på dem. Det finns många olika medel på apoteket som skyddar mot fästingar. Kontakta veterinär om din hund skulle få symtom på borrelia.

Symtom

Symtomen är feber, aptitlöshet, slöhet och vandrande hälta. Huden runt bettet kan rodna men det brukar gå över inom en vecka.

Orsak

Borrelia orsakas av en bakterie som finns i fästingens tarmar. 

Vad kan jag göra själv?

Bästa sättet att undvika borrelia är att skydda hunden mot fästingar. Det finns många olika preparat, både receptbelagda och receptfria, som finns på apoteket. 

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta veterinär om din hund visar symtom som feber, aptitlöshet, slöhet och vandrande hälta. Borrelia hos hund är en svår diagnos att fastställa. Eftersom det är en ovanlig sjukdom hos hundar i Sverige bör man i första hand försöka utesluta andra tänkbara orsaker till hundens symtom innan man ställer diagnosen borrelia. Som regel fungerar antibiotika utmärkt mot borrelia om behandlingen sätts in i tidigt skede av sjukdomen.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?