Kaninens mage

När det blir varmare ute är det en hel del att tänka på som kaninägare om man har planer att låta sin kanin bo eller vistas ute mer än vanligt. Med värmen uppstår det ofta många frågor kring att kaninen inte vill äta och att magen krånglar.

Även om en kanins kost till 85–90% ska bestå av hö är det alltid en omställning om kaninen börjar äta gräs (gräs har ett annat näringsinnehåll än hö, trots att man kanske tänker att enda skillnad är vått och torrt) och annat grönt utifrån. Man ska alltid vara försiktig när en kanin börjar äta något som den inte är van vid att äta, introduktionen ska ske långsamt. Börja att ge kaninen lite gräs per dag, börja gärna redan under våren, för att sedan ge lite mer för varje gång. Om en kanin inte ätit eller bajsat på drygt fyra timmar är det något som inte står rätt till, då bör du genast kontakta en veterinär. Om kaninen inte hoppar fram som vanligt utan bara vill sitta /ligga stilla på samma ställe kan det bero på smärta eller obehag från gasbildning som uppstått när tarmmotoriken saktat ner eller stannat av, då behöver kaninen hjälp så fort som möjligt med att få i gång sin mage och få hjälp med gasbildningen.

Maskrosblad

Förutom att man ska vara försiktig när kaninen börjar äta mer färskt grönt utifrån är det också bra att veta att om en kanin äter mycket maskrosblad kan urinen bli lite rödfärgad. Det är på grund av ett färgämne som utsöndras när kaniner äter vissa saker. Om man är säker på att kaninen mår precis som vanligt förutom att urinen fått en röd färg och man vet med sig att kaninen ätit mycket maskrosblad kan man avvakta med att uppsöka veterinär.  Kaniner kan även ha sjukliga problem som gör att det faktiskt är blod som orsakat en röd färg på urinen. Det är viktigt att skilja på detta och det kan en veterinär hjälpa till med. Är du orolig för din kanin kan du börja med att kontakta Agria som erbjuder rådgivning dygnet runt.

Fluglarver

Eftersom det är många olika faktorer som kan påverka kaninens mage när de blir utsläppta under sommarhalvåret leder det ofta till att kaninen blir lös i magen. När avföringen sedan fastnar i pälsen på kaninen passar flugorna på att lägga ägg som sedan kläcks och kan leda till smärta hos kaninen. Därför är det viktigt att ofta titta till sina kaniner och se att deras mage fungerar, är torr och fin i rumpan, samt äter och dricker som vanligt. Om din kanin är lös i magen kan det vara bra att hjälpa till att göra rent och flytta in kaninen i garaget eller liknande där flugorna inte kommer åt.

Värmeslag  

Kaniner kan väldigt lätt drabbas av värmeslag på grund av att de inte kan reglera sin kroppstemperatur så bra. Kaninen måste alltid ha tillgång till skugga, svalka och färskt vatten. Man kan ta hjälp av stenplattor, blöt sandlådesand eller kylklampar inlindade i handdukar. En kanin som är drabbad av värmeslag visar symtom genom att den blir hängig, slö, vill inte äta och flämtar. Misstänker du att din kanin är för varm måste du uppsöka veterinär direkt, du kan under tiden försöka att svalka kaninen med vatten, inte kallt utan svalt, på öronen. 

Ha en fin sommar och tveka inte att höra av er till oss om ni har några funderingar kring er kanin! Vi finns här, dygnet runt!