De nya trenddjuren i våra hem

Foto: Louise Turner Hansson
Vad sägs om en löpanka i trädgården eller en gerbil som pilar över köksgolvet? Allt fler väljer ovanliga sällskapsdjur av mer exotiska art. På topplistan med de minst vanliga vännerna så finner man främmande djurslag som egyptisk långörad igelkott, flygpungekorre plus ett antal gnagare som degus och gerbil. Under 2014 ökade antalet försäkrade gerbiler, också kallad mongolisk ökenråtta, med nära 40 procent.

– Det är härligt när kärleken till de små djuren är lika stor som viljan att erbjuda sin lilla familjemedlem trygghet på allra bästa sätt, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef på Agria Djurförsäkring. Våra vanligaste smådjur är kanin och marsvin, men det finns många olika djurslag.

Även om djuret är litet kan sjukvårdsnotan bli stor. Ett besök hos veterinären med det ovanligaste djuret i Agrias kundstock, en egyptisk långörad igelkott, kostar i genomsnitt 4892 kronor. Den vanligaste diagnosen hos igelkotten är frakturer i benen men de kan också drabbas av sårskador.

Degus kammar hem plats sex på 10-i-topp-listan

10-i-topplistan över ovanligaste djuren som är försäkrade i Agria:

  1. Egyptisk långörad igelkott
  2. Jordekorre
  3. Löpanka
  4. Mus
  5. Flygpungekorre
  6. Degus
  7. Gerbil
  8. Afrikansk pygméigelkott
  9. Orm
  10. Minigris

Wilma Hellberg, 13 år, är stolt ägare till Kotte, 6 år, en egyptisk långörad igelkott som är försäkrad i Agria. Varför vill du ha en egyptisk långörad igelkott?

- Det är kul att ha ett ovanligt djur.

Vad gör Kotte om dagarna?

- Hon är lös i vårt hem där hon springer runt och leker, ensam eller med mina andra djur - en råtta och en kanin. På sommaren släpper vi ut henne på gräsmattan där hon fångar maskar och insekter. När kvällen kommer somnar Kotte i sin bur.

Vad äter Kotte?

- Hon får en matsked med kattmat per dag och vatten att dricka.

Är taggarna vassa?

- Bara om hon blir arg, då rullar hon ihop sig till en boll och sticks med sina giftiga taggar. Det kan svida och göra lite ont, men är inte farligt.

Hur stor är hon?

- Kotte är väldigt liten, ungefär 10 centimeter och fyller hela min hand.

Kotte är försäkrad i Agria, är du nöjd med det?

- Ja, det är bra. Hon har varit frisk hela tiden, men snart ska jag ta henne på hälsoundersökning hos veterinären.