I Åkeshov i Stockholm ligger Hundstallet. Det ligger beläget med vackra omgivningar, precis bredvid Åkeshofs slott och Judarskogen. Det är i Judarskogen vi stöter på en av Hundstallets volontärer som precis tagit en tur i skogen tillsammans med en, vad det ser ut som, väldigt nöjd hund.

Här har hundstallet legat i cirka sju år. Vid starten var verksamheten mycket mindre, låg på Fiskartorpsvägen och tog endast emot hittehundar och placerade om hundarna för endast fem kronor. Idag består Hundstallet av tre stallar med plats för cirka fyrtiofem hundar. De är sju heltidsanställda, några timanställda och en hel del volontärer som tar hand om hundarna.

Hundpromenad utanför byggnaden.

Träning

En av de anställda är Helena, hon är Hundpedagogikansvarig och Problemhundskonsult på stallet och visar oss runt.  Helena har jobbat många år här och har framförallt hand om träningen av hundarna. 

– Alla hundar som kommer hit testar vi för att se om hunden har eventuella problem i olika situationer, säger Helena.

Det förekommer noggranna undersökningar av varje hund där man kollar hundproblematik, man tittar även efter om hunden har tendenser till att bete sig på vissa oönskade sätt. 

– Vi kollar på hur hunden beter sig i olika situationer, hur de fungerar med människor och andra hundar som exempel.

Inne i köket pågår precis ett test på en av stallets hundar. Hunden har tidigare visat tecken på aggressivitet vid matning. Inför testet förbereder personalen en festmåltid med korvar och köttbullar. Helena tar på sig en handske för säkerhets skull. Tiken visar inga tecken på aggression och mumsar glatt i sig alla godsaker med ständigt viftande svans.

– Vi kommer att göra om testet flera gånger för att försäkra oss om att det stämmer, det kan handla om att hon var obekväm i just den situationen som gjorde att hon reagerade den gången, förklarar Helena.

Helena under beteendeträning.

350 hundar per år

Uppskattningsvis tar Hundstallet emot cirka 350 hundar per år. Hundar från polisärenden, hittehundar och privata omplaceringar står för den största delen av inkommande hundar. 

– Det är framförallt hundarna som kommit in via polisen som tyvärr ofta får stanna under längre perioder.

Längre än ett år på Hundstallet vill man inte att hunden stannar. Tyvärr finns det undantag, ibland kan det vara polisärenden som drar ut på tiden och ibland kan det vara svårt att hitta en ägare som passar hunden. 

– I de flesta fall går det dock mycket snabbare än så, säger Helena.

Helg- och jourhem

Det är fredag när vi besöker hundstallet och ju närmre kvällen vi kommer desto fler hundar försvinner från Hundstallet. De är jourhem som kommer och hämtar vissa av hundarna. Ett jourhem innebär att du som privatperson kan ta emot en hund på helgen, där hunden får uppleva hur det är att bo i ett riktigt hem. 

– De är även en jättebra träning för hundarna, till deras framtida hem när de blir omplacerade, säger Helena.

Svansarna går i ett när jourhemmen kommer in en efter en. Att få möjlighet till att följa med hem till en privatperson och kanske gå långa promenader för att därefter gosa ner sig i soffan och få mängder av uppmärksamhet är en hit bland hundarna. 

– Dessvärre har vi dåligt med jourhem, det är verkligen något vi är i behov av. Att kunna ge våra hundar möjligheten att få komma bort från stallet för en stund och känna på att vara en medlem i en familj.

Ett jourhem kan vara någon som kan ta emot hundar på helgen, eller där man kan ha en hund under en längre period. Det krävs hundvana då många av Hundstallets hundar varit med om mycket innan de kom hit. För att anmäla sitt intresse som helg- eller jourhem går du in på hundstallet.se. 

Franska bulldoggen som blivit omplacerad till en av Hundstallets anställda.

Omplaceringar

Det finns två sätt att gå till väga om man vill ta en omplaceringshund via Hundstallet. På Hundstallets webbplats ligger de hundar som är redo för omplacering. Hittar man ingen hund där som passar ens livsstil så kan man alltid lämna in en intresseanmälan, även den på webbplatsen. Här fyller man i information om sig själv, hur mycket tid man har över, vad för typ av hund man är ute efter m.m. Sedan försöker personalen på stallet passa ihop dig med rätt hund när nya hundar kommer in.

– Stor hundvana är inte alltid det viktigaste när du ska ta över en omplaceringshund. Det viktigaste är att du har ett sunt förnuft och tid för din hund, säger Helena.

Bad och kel.

Agria armbandet

Agria Djurförsäkring är en utav Hundstallets stolta sponsorer. År 2014 tog Agria även fram ett armband till fördel för Sveriges ideella djurorganisationer. Överskottet av armbandsförsäljningen går oavkortat till utvald förening. 2014 års överskott på 100 000 kronor gick till Hundstallet. 

– Pengarna kommer väl till pass för vi har väldigt höga kostnader för veterinär/specialfoder då många av våra hundar lider av känsliga magar och allergier, säger Margite Nordenstam, verksamhetschef på Hundstallet.

Köp ditt armband här

5 tips för dig som funderar på en omplaceringshund

  1. se över din vardag för att få en hund som passar din livsstil
  2. var ärlig med hur mycket tid du har för en framtida hund
  3. gå inte efter utseende på hunden
  4. ge det tid
  5. ta inga förhastade beslut