Katten kan också förfrysa sig

Nu när kylan tar greppet om Sverige behöver kattägarna med utekatt tänka lite extra på sin fyrfota familjemedlem. Katter som är vana vid att vistas utomhus under årets varmare månader vill oftast gå ut även när det är snö och kallt, men de kan inte vara ute hela dagar.

– Katter som inte ges möjlighet att komma in och värma sig med jämna mellanrum kan förfrysa sina öron, svanstippar, trampdynor och tår, berättar Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

– Djursjukvårdare ser ofta sådana typer av skador på tidigare hemlösa katter.

Det är ingen fara att släppa ut katten trots minusgrader och snötäcke, men då behöver det vara under tider där du kan släppa in katten när den behöver. Att gå från jobbet på morgonen och komma hem sent och låta katten vara ute är inte bra.

– Man kan med fördel ställa i ordning en skyddad liggplats där katten kan bädda ned sig i varma filtar i det fall den behöver värma sig i väntan på att matte eller husse kommer hem och öppnar dörren in till värmen, säger Lotta.

Alla som har en utekatt bör skaffa ett bra reflexhalsband så att katten syns i mörkret nära trafikerade vägar. Tänk på att använda en modell med så kallat snabbspänne eller resår. Då kan katten lätt komma loss om halsbandet fastnar i till exempel en gren eller liknande.

Du bör ID-märka din katt men kom också ihåg att skriva ditt namn och telefonnummer på halsbandet. En öronmärkning kan vara svår att se och ett chip kräver en chipläsare som definitivt inte tillhör standardutrustningen i svenska hem.

– Ett textat telefonnummer kan alla läsa av och det kan rädda livet på en katt som tagit sig för långt ifrån sitt hem en kall vinterdag, säger Lotta.

Om man misstänker att katten har förfrusit sig så ska man inte gnugga utan det viktigaste är att den får värma upp sig inne i rumsvärmen, kanske under en filt. Ta kontakt med veterinär om kattens allmäntillstånd verkar påverkat.