Okunskap gör marsvinen sjuka

Ger du marsvinet fröblandning att äta? Kanske byter du spån i buren en eller ett par gång i veckan och låter den festa på en morotsbit och en bit bröd när du vill vara extra snäll? I så fall tillhör du en stor del av befolkningen som med missriktad kärlek riskerar att försämra ditt marsvins hälsa.

Marsvinen är uppskattade djur, delvis på grund av deras lugna temperament och godsinthet. Men kunskapen om hur ett marsvin bäst ska tas om hand är inte alltid den mest utbredda. Tvärtom beror många av marsvinets sjukdomar på ägarens okunskap. De ger dem i all välmening helt enkelt fel mat och fel omvårdnad.

Ska nästan bara ha hö

Ett vanligt misstag är att man litar på att marsvinen själva vet vad de ska äta. De tuggar glatt i sig grönsaker och pellets om de blir bjudna – något som i värsta fall, kan orsaka tandsjukdomar och i förlängningen besvärliga magproblem. Immunförsvaret påverkas också och de drabbas lätt av andra sjukdomar.

– Man ska absolut inte ge dem så kallad ”gnagarblandning”. Den är alldeles för energirik och har för lågt fiberinnehåll. Att ge sådant till ett marsvin är som att ge sitt barn geléhallon och hallonbåtar till middag, menar Lena Bjurström, veterinär på Agria Djurförsäkring. På Agria.se finns utförliga skötselråd som skrivits av några av Sveriges mest kunniga veterinärer inom området.

Där kan man bland annat läsa att ett marsvin till allra största delen ska äta hö. De kan gärna få någon sked pellets – om den är fiberrik. Fiberrik och svårtuggad kost behövs även för att tänderna, som växer hela livet, ska slitas ned. Blir de för långa får marsvinet ont och problem med att äta.

Ett marsvin behöver också c-vitamin. Det bästa är att droppa c-vitaminerna direkt i munnen, men det går också att ge lite av c-vitaminrik paprika eller vitkål – men inte i för stora mängder. Lita inte på att c-vitaminberikat kraftfoder är tillräckligt. Pellets kan förlora hälften av sin vitaminhalt på sex veckor, även om det förvaras kallt.

För några decennier sedan var kunskapen om marsvinen och dess hälsa inte speciellt stor och det var knappast någon idé att ta dem till veterinären. Men allt som veterinärernas kunskap har ökat har det blivit vanligare att även kosta på gnagare veterinärvård och sedan slutet av nittiotalet finns en försäkring för dem.

– En marsvinsförsäkring kostar 320 kronor per år. Ibland kan försäkringen kosta mer än själva marsvinet, men för dem som lärt sig älska just det marsvinet brukar det inte spela någon roll, fortsätter Lena Bjurström.

Ska inte ha spån

Marsvinens bostad är ett annat område där okunskapen orsakar onödiga sjukdomar. Alltför få människor känner till att marsvinen kan bli sjuka om buren är smutsig eller har fel bottenmaterial. Spån kan till exempel damma och kan packa ihop sig vid hanens könsorgan med hudinflammationer som följd. Bara tidningspapper är för hårt för marsvinens känsliga fötter och ger ingen miljöberikning. Ett tjockt lager halm är ett utmärkt och naturligt bottenmaterial som marsvinet kan leka med och gräva i. Man kan även använda en fleece-filt eller vetbed, vilka är mjuka material som kan tvättas i maskin. Det finns också dammfria papperspellets som är bra.

Gör du rent buren varje dag minskar du risken för att marsvinets ögon och näsa börjar rinna samt risken för att infektioner ska drabba trampdynorna. Infektionerna kan kräva antibiotikabehandling under lång tid och kan också utvecklas till ledinfektioner. Tänk också på var buren placeras, eftersom de är känsliga för både solljus och kyla.

Låtsas vara friska

I naturen är marsvin bytesdjur. Därför gör de allt de kan för att låtsas vara friska även om de inte är det. För en marsvinsägare handlar det alltså om att vara uppmärksam på förändringar. Har den slutat tigga när du öppnar kylskåpsdörren? Sitter den stilla i ett hörn av buren? Andas den konstigt eller är ögonen kladdiga? Ett allvarligt tecken på att marsvinet är sjukt är att den inte vill äta och har slutat bajsa.

Mer om marsvin:

 • Det finns marsvin i drygt fyra procent av alla barnfamiljer.
 • De vanligaste marsvinsnamnen är Ludde, Teddy och Sixten
 • En försäkring för veterinärvård kostar 320 kronor. 

Vanliga sjukdomar:

 • Förvuxna tänder på marsvin
 • Urinvägsinfektion/urinsten
 • Hårtuggande
 • Värmeslag
 • Lunginflammation
 • Trumsjuka
 • Trampdyneinfektion
 • Ringorm
 • Skörbjugg