Vilka åtgärder vidtas?

För att motverka effekterna av klimatförändringarna, som torka och översvämningar, testas nya åtgärder, bland annat "Retention-Irrigation System" (RIS). Genom att både reglera och lagra vatten under torra perioder och snabbt släppa ut det under översvämningar, kan RIS bidra till att stabilisera markens fuktbalans och därmed främja växttillväxt under svåra klimatförhållanden.

Trots de potentiella fördelarna med RIS är de långsiktiga effekterna på markens ekosystem fortfarande inte ännu helt förstådda. En central fråga är hur systemet påverkar markens förmåga att reglera näringsämnen och deras utsläpp till luft och vatten, såsom lustgas, nitrat och fosfat.

universitetslektor vid institutionen för mark och miljö, vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Vi behöver mer forskning om hur RIS-systemet, som vi håller på med nu, kan bidra till både växtproduktion och miljöskydd. Målet är att optimera vattenhantering, minska miljöpåverkan och säkerställa en hållbar jordbruksproduktion i ett ovisst klimat, säger Magdalena Zofia Bieroza, universitetslektor vid institutionen för mark och miljö, vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Hur kommer projektet att bidra till målet?

Projektet kommer inte bara att ge en djupare förståelse för effekter av RIS, utan också bidra till att utveckla riktlinjer och rekommendationer för implementeringen av systemet, som kan uppfylla flera miljömål.

– Sammantaget ger projektet oss möjlighet att testa RIS effekter under olika klimatscenarier och skapa en mer detaljerad bild av hur systemet påverkar markens och vattendragens ekosystem på större skala, säger Magdalena Zofia Bieroza.

Huvudsökande:

Magdalena Zofia Bieroza.

Medsökande:

  • Christoffer Bonthron
  • Carina Pålsson
  • Sara Hallin
  • Jerker Jarsjö
  • Karin Blombäck
  • Anuschka Heeb