Salmonella är en smitta som många lantbrukare är oroliga över. Vid ett salmonellautbrott spärrar Jordbruksverket av gården för sanering och de ekonomiska följderna kan därför bli tuffa.

Skadeförebygg smittor

  • För att få starka och friska djur, krävs god djuromsorg i vardagen där exempelvis foder av god kvalitet är en viktig del. Det gäller även för nyfödda kalvar som gynnas av goda rutiner för råmjölk, där kalven bör få i sig tillräckligt mycket råmjölk av god kvalitet.
  • En annan återkommande risk är när nya djur köps in och ska introduceras in i den befintliga besättningen. Här vinner varje gård på att ha etablerade rutiner med exempelvis ett mottagningsstall för isolering av nya djur.
  • Att undvika onödiga besök i djurstallarna är en annan avgörande faktor. Vid besök gäller det att tänka smittskydd och använda skyddskläder. Att erbjuda gäster gårdens egna overaller/rockar och stövlar, eller engångsoveraller och stövelskydd i plast är ett bra sätt att minska spridningsrisken.

Vilka besättningar är det som helt saknar statligt skydd?

De som under tolv månader, räknat bakåt från den dag man blir spärrad, har köpt in fler än 150 djur från fler än fem besättningar – och det är bägge kriterierna som ska vara uppfyllda.

Vill du ha statligt salmonellaskydd kan du till exempel köpa in 400 djur från fyra besättningar, men köper du till exempel in 151 djur från sex besättningar så blir den statliga ersättningen 0 kronor. Dessvärre finns det en hel del fallgropar. Till exempel är det inte alltid glasklart hur inköp räknas vid så kallade kvighotell (speciellt inte om hotellet tar emot djur från fler besättningar än din).

Håll koll på inköpsdatum

Om man inte har koll på alla inköpsdatum så kan en besättning som bara köper in så lite som 80 djur varje höst från fler än fem gårdar, bli helt utan skydd under delar av året. Tänk även på att alla inköpta djur räknas – inte bara slaktdjur. Så glöm inte bort att räkna in köp av till exempel avelstjur.

Det är inte bara köttbesättningar som kan drabbas – även mjölkbesättningar kan förlora det statliga skyddet när man befinner sig i en större utökningsfas och köpt på sig mer än 150 djur under senaste året.

Agria Salmonella

Lösningen för dig utan statligt skydd kan vara vår specialförsäkring Agria Salmonella, som kan betala upp till 75 % av den totala förlusten vid en spärr. Allra bäst är det naturligtvis om du bedriver din produktion på ett sådant sätt att staten är med och betalar i någon form – då räcker det att du har djuren försäkrade i Agria Kött Plus eller Agria Mjölk Plus för att du ska kunna maximera ditt salmonellaskydd.