Baggauktion – ett säkert hösttecken

Under hösten har fyra baggauktioner ägt rum runt om i Sverige. Årets dyraste bagge, ett Gotlandsfår, gick under klubban i Sjonhem på Gotland för 51 500 kronor.

Hösten har kommit och för många lammproducenter innebär det man börjat utvärdera resultaten av vår- eller sommarlamningen. Det är också dags att börja planera inför nästa säsong genom att till exempel köpa in en eller flera nya baggar.

När det gäller Gotlandsfår tar man förutom exteriör och härstamning mycket stor hänsyn till baggens päls där både färg, lock och pälshårets täthet, glans och silkighet bedöms. De två baggar som såldes till högst pris på Gotland hade båda två blåton, det vill säga färgen går i silvergrått mot blått.

Agria var på plats på samtliga auktioner och försäkrade in flera av de utauktionerade baggarna. En bagge är en investering inför framtiden och att försäkra baggen är ett bra sätt att skydda sin investering.

Vi på Agria skulle vilja berömma arrangörerna för sitt smittskyddsarbete. Vid baggauktionen i Björklinge utanför Uppsala leddes baggarna in på en presenning och fram till dess att de gått igenom veterinärbesiktning hanterades de av människor i skyddskläder. Vissa baggar skickades även hem efter att ha visat tecken på sjukdom. När baggarna sedan lämnade auktionen fick de nya ägarna förutom råd om karantän, även avmaskningsmedel och zinksulfat till fotbad med sig hem.

Fåravelsförbundet finns mer information, som till exempel auktionskataloger och priser från de fyra auktionerna.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg