Ett reflexhalsband ökar möjligheten att katten syns i mörkret. 

Katter som är vana vid att vistas fritt utomhus när det är varmt och barmark vill oftast gå ut även när det är snö och kallt ute. Agrias kattbloggare Elin Söderholm berättar att hennes katter verkar vara mer negativt inställda till snön än själva kylan.

– Jag tycker att mina katter verkar bry sig mer om att det ska vara framkomligt när de går ut. Kylan hindrar dem inte alls lika mycket som djup snö, säger hon.

Katter kan förfrysa sina öron 

Elins katter är bortskämda med att ha en egen kattlucka som de kan gå in och ut igenom som de själva vill.

– Innan kattluckan blev installerad hade vi ställt i ordning en skyddad liggplats i en fåtölj under tak vid vår ytterdörr. Där kunde vår katt Roland bädda ned sig i varma filtar och ligga och håll koll på när vi kom hem och öppnade åt honom.

Katter som inte ges möjlighet att komma in och värma sig med jämna mellanrum kan förfrysa sina öron, svanstippar, trampdynor och tår.

– När jag arbetade som djursjukvårdare såg vi sådana typer av skador på tidigare hemlösa katter, berättar Elin.

Bra med reflexhalsband 

Elin rekommenderar alla som har en utekatt att skaffa ett bra reflexhalsband till sina katter så att de syns i mörkret nära trafikerade vägar.

– Själv använder jag en modell som har ett litet snabbspänne och resår i sig. Då kan Roland lätt komma loss om han skulle fasta i till exempel en gren eller liknande ute.

Glöm inte heller att skriva ditt namn och telefonnummer på halsbandet. En öronmärkning kan vara svår att se och ett chip kräver en chipläsare som definitivt inte tillhör standardutrustningen i svenska hem.

– Ett textat telefonnummer kan dock alla läsa av och det kan rädda livet på en katt som tagit sig för långt ifrån sitt hem en kall vinterdag, avslutar Elin.