– Katter som inte ges möjlighet att komma in och värma sig med jämna mellanrum kan förfrysa sina öron, svanstippar, trampdynor och tår, berättar Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

–Djursjukhuspersonal ser ofta sådana typer av skador på tidigare hemlösa katter.

Det är ingen fara att släppa ut katten trots minusgrader och snötäcke, men då bör det vara under tider där du kan släppa in katten när den behöver. Att gå från jobbet på morgonen och komma hem sent och låta katten vara ute är inte bra.

– Man kan med fördel ställa i ordning en skyddad liggplats där katten kan bädda ned sig i varma filtar i det fall den behöver värma sig i väntan på att matte eller husse kommer hem och öppnar dörren in till värmen, säger Lotta.

Frigolit eller halm på liggplatsen isolerar. Liggplatsen ska inte vara i markplan.
Tänk också på att katter som vistas ute i kyla behöver ett foder med mera energi.

Reflex och märkning

Alla som har en utekatt bör skaffa ett bra reflexhalsband så att katten syns i mörkret nära trafikerade vägar. Tänk på att använda en modell med så kallat snabbspänne eller resår. Då kan katten lätt komma loss om halsbandet fastnar i en gren eller liknande. Du bör ID-märka din katt men du kan komplettera med att skriva ditt namn och telefonnummer på halsbandet. En öronmärkning kan vara svår att se och ett chip kräver en chipavläsare. Sådana finns på alla veterinärkliniker och djursjukhus.

Gnugga inte

Om du misstänker att katten har förfrusit sig - gnugga inte den skadade kroppsdelen. Det viktigaste är att katten får värma upp sig inne i rumsvärmen, eventuellt under en filt. Ett mindre djur kan du kanske prova att värma innanför tröjan. Kontakta veterinär om kattens allmäntillstånd verkar påverkat.