Vanliga njursjukdomar hos katt:
- Kronisk njursvikt (CKD)
- Akut njursvikt
- Pyelonefrit
- Njursten
1. Kronisk njursvikt (CKD)
Vid kronisk njursvikt (Chronic Kidney Disease, CKD) försämras njurarnas funktion långsamt och över tid. Sjukdomen graderas i 4 stadier beroende på hur långt gånget tillståndet är. CKD är en av de vanligaste njursjukdomarna hos äldre katter. Symtom kommer oftast smygande.
Symptom på kronisk njursvikt:
- Ökad törst
- Ökad urinering
- Minskad aptit
- Avmagring
- Dålig andedräkt
- Matt och flikig päls
Hur ställs diagnosen och vad är behandlingen?
Kronisk njursjukdom behöver undersökas hos veterinären där blodprov, urinprov, blodtrycksmätning och ultraljudsundersökning ofta är en del av utredningen. Behandlingen avgörs utifrån vilket stadie sjukdomen är i och kan bestå av medicinering mot högt blodtryck, speciellt njurfoder, eventuella tillskott och ibland vätsketerapi. Eftersom njurarna gradvis försämras krävs en långsiktig och nära dialog med behandlande veterinär.
2. Akut njursvikt
Vid akut njursvikt sker en akut försämring av njurfunktionen, ofta på grund av förgiftning, infektion, trauma, eller blockering av urinvägarna. Akut njursvikt kan ge samma symtom som kronisk men uppkommer mer plötsligt och katten blir kraftigt allmänpåverkad. Symtomen kan vara väldigt diffusa.
Akut njursvikt är ett livshotande tillstånd och katten behöver snabb veterinärvård.
Symptom på akut njursvikt:
- Ökad urinering till en början, sedan upphör urinproduktionen
- Minskad aptit
- Kräkningar
- Trötthet
- Smärta vid beröring över njurar
- Kramper
Hur ställs diagnosen och vad är behandlingen?
Diagnosen ställs med hjälp av blodprover som visar mycket höga njurvärden. För att ta reda på orsaken tas kompletterande prover och ultraljudsundersökning utförs. Akut njursvikt kräver att katten omedelbart tas till veterinär där intensivvård ofta i flera dagar är nödvändigt för att stabilisera katten. Om behandlingen lyckas krävs uppföljande veterinärbesök för att kontrollera att njurvärdena har normaliserats, det finns risk för att njurarna kan bli kroniskt nedsatta.
3. Pyelonefrit
Pyelonefrit är en infektion i njurbäckenet som ofta är en komplikation av obehandlad urinvägsinfektion. Bakterierna vandrar från urinblåsan upp i njurarna och orsakar en infektion. Om pyelonefrit lämnas obehandlad kan det leda till akut eller kronisk njursvikt.
Symptom på pyelonefrit:
- Ökad törst
- Ökad urinering
- Minskad aptit
- Feber
- Smärta över njurarna
Hur ställs diagnosen och vad är behandlingen?
Pyelonefrit fastställs genom blodprov, urinprov och ultraljud. Urinvägsinfektion är relativt ovanligt hos katter därav är pyelonefrit inte heller den vanligaste njursjukdomen. Behandling består av antibiotika och understödjande vård som exempelvis dropp beroende på kattens allmäntillstånd. Tidig diagnos och behandling är viktigt för att förhindra kroniska skador på njurarna.
4. Njursten
Njursten är grus eller stenar som bildats av mineraler i kattens urin. Dessa kan förekomma i både de övre eller nedre urinvägarna och leda till att urin inte kan kissas ut. Symtomen kan vara vaga vid njursten, framförallt om de förekommer i ena njuren medan den andra njuren är frisk.
Symtom på njursten:
- Blod i urinen
- Minskad aptit
- Kräkningar
- Smärta över njurarna
- Avvikande beteende ex aggressivitet
Hur ställs diagnosen och vad är behandlingen?
Njursten fastställs genom ultraljud eller röntgen. Vid mindre grus/stenar kan dropp och smärtstillande få dem att flytta sig ner i urinblåsan. Ibland är kirurgi nödvändigt för att få bort stenarna.
Hur kan jag förebygga urinvägsproblem?
- Se till att katten dricker ordentligt, ha gärna flera vattenskålar och en vattenfontän om möjligt.
- Ha flera kattlådor och rengöra dem dagligen, katter är renliga djur. Var uppmärksam på om kisset luktar väldigt starkt eller om det finns blod i kisset.
- Ge gärna katten blötfoder för att den naturligt ska få i sig vätska.
- Undvik att katten utsätts för stress och berika kattens miljö.
- Urinvägsbesvär och njurproblem är vanligare hos vissa raser, läs gärna vår specifika rasskadestatistik, Agria Breed Profiles, för att få koll på vilka raser som har större risk för att drabbas så att du tidigt kan förebygga problemen.
Läs mer om urinvägssjukdomar hos katter
Läs mer om varför kissar katten blod
Misstänker du att din katt mår dåligt?
- Kontakta Agrias sjukvårdsrådgivning, dygnet runt. Läs mer här
- Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
- Vid behov bokar vi en veterinär i Agriaappen eller hos en klinik
- Vårt mål är att din katt ska få rätt vård, i rätt tid, till rätt kostnad
Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.