Katter verkar göra sina ägare lyckligare

En egen katt att njuta av, att leka med, att gosa med eller bara känslan när tysta tassar smyger runt i hemmet – det gör många kattägare lyckliga. Så många som 95% av de medverkande i en undersökning som Agria gjort svarar att deras katt gör dem lyckligare.

– Jag förstår att så många blir lyckliga av att umgås med sin katt. De är familjemedlemmar som skapar en härlig stämning och är väldigt mysiga att umgås med, säger Agnes Fabricius, vd i Agria Djurförsäkring.

Stark kärlek mellan människa och katt

Men katter bjuder inte bara på lycka, de sprider också kärlek. Av de svenska kattägarna säger 87 procent att de älskar sin katt. I undersökningen som genomfördes i flera länder är det bara britterna som tycker mer om sina katter än svenskarna och toppar med 95 procent ren kattkärlek.

Var fjärde kattägare säger också att katten är den som ger bäst tröst när hen är ledsen. Till och med bättre tröst än vänner, familj och partner.

Allt fler katter försäkras

Att katterna betyder mycket för sin ägare har blivit alltmer tydligt i Sverige under senare år. Ett tecken på det är att alltfler får en trygg försäkring med möjlighet att ta del av djursjukvård vid behov. Den första katten försäkrades i Agria redan 1974.

*Undersökningen gjorde av undersökningsföretaget Extreme på uppdrag av Agria i Sverige, Norge, Danmark, Finland och UK. I varje land deltog 1000 djurägare som svarade på frågor om sina husdjur.