- När Viggo kom till oss var han väldigt smutsig och han kliade sig överallt. Nu mår han bättre och längtar efter ett hem, säger Madeleine Asp, en av de ansvariga för katthemmet i Vaxholm som drivs av Föreningen Djurhjälpen.

Sommaren är över och det är fullt på Katthemmet i Vaxholm. Katthemmet har plats för cirka 60 katter men det är långt ifrån plats för alla. I Stockholmsområdet beräknas det finnas ungefär 30 000 katter som inte har någonstans att bo.

- Det är ett ständigt tryck på platserna här, säger Madeleine. Speciellt nu på hösten när sommaren är över och vi får in många katter som inte längre har någonstans att ta vägen.

Lämnas kvar efter sommaren

När folk lämnar sina sommarboenden lämnar de ibland även kvar katterna. Eftersom katterna inte längre har någon som ger dem mat och nätterna blir allt kallare, har de svårt att överleva. Några av katterna har turen att få komma till ett katthem där de kan bo tills de får ett eget hem.

En av dem är Båtsman, som kom till Vaxholms Katthem i slutet av juli. Han och hans syskon föddes under en uppochnervänd båt i ett sommarstugeområde i Hallstavik och Båtsman var den enda överlevande i kullen. Ett par som bodde i området tipsade katthemmet om Båtsman, som trivs att få vara inne i värmen. 

Båtsman myser.

- Trots att många av de här katterna har levt hela sitt liv utomhus, märker man att de trivs med att äntligen få vara inomhus, berättar Madeleine. Det är som att de vill bli hjälpta.

Tror på förebyggande kastrering
Föreningen Djurhjälpen tror på obligatorisk kastrering av utekatter för att förhindra att fler oönskade kattungar föds ute och förvildas. Madeleine tror det är vanligt att folk tror att de inte behöver kastrera:

- Det kan vara lätt att tänka: ”Han är ju bara ute ibland”, men hankatter kan fara illa när de är ute och ränner. De kan hamna i slagsmål, bli skadade och dessutom hinna para sig med katthonorna, säger Madeleine.

För att kunna hjälpa fler katter behövs också fler hem. På Föreningen Djurhjälpens hemsida kan man se bilder och läsa om katterna och även göra en intresseanmälan.

- När man har bestämt sig för att adoptera en katt får man komma och hälsa på katten minst en, ofta två gånger. Det är för att vi ska se om man passar ihop med katten, berättar Madeleine. Vi är måna om att rätt katt får rätt hem.