Kort fakta om Perser

Medellivslängd: Mellan 9-12 år

Vikt: Hane 4-6 kg, hona 3-5 kg

Färg: Många olika färger och mönster

Egenskaper: Lugn, kärleksfull och social

Var kommer persern ifrån?

Man tror att persern har en lång historia, men det råder en del tvivel om varifrån rasen uppstod. Det är säkert att det har funnits långhåriga katter i Asien i många hundra år, och det finns till och med hieroglyfer med denna typ av katt som är äldre än vår tideräkning. Det kan därför mycket väl vara så att persern kommer från detta område och att dess förfäder är några av de äldsta domesticerade katterna i världen.

År 1905 påbörjades den första aveln av persern i Sverige, men aveln är särskilt utvecklad i USA och England där aveln bedrivits längre. Det är också främst aveln i dessa länder som har gett rasen det utseende den har idag.

I vissa länder har man idag förbjudit avel och ägande av katter med platta ansikten på grund av de hälsomässiga och välfärdsmässiga konsekvenser det kan ha för katterna. Som perserägare ska man inte ta kritiken av rasen personligt: Din perser är helt säkert en underbar, söt och högt älskad katt. Det är bara viktigt att vi övergripande prioriterar rasens välfärd framför ett utseende som tilltalar vissa människor men som ger katten många allvarliga problem.

Perserns temperament och beteende

Persern är känd för sin lugna och kärleksfulla natur. Den älskar att slänga sig i en solstrimma och få kel och gos – inte för att den hela tiden vill vara nära sina människor eller ha uppmärksamhet, men den tycker om att vara knäkatt. Den kommer bra överens med de flesta, så den kan också vara lämplig för barnfamiljer.

Persern är generellt inte en särskilt aktiv katt, men den kan ibland få plötsliga energiutbrott där den från ett ögonblick till ett annat går från att ligga och slappa i solen till att hoppa och göra krumsprång som en kattunge. Två minuter senare är det dags för avslappning igen. 

Aktivering av persern

Persern är en bekväm katt, och även om den kan få plötsliga, kraftfulla energiutbrott, är det generellt inte en ras som rör sig i onödan. Det är därför viktigt att du aktiverar din perser så att den håller sig i god form och inte blir överviktig. Det är lika ohälsosamt för katter att vara överviktiga som det är för oss människor, och det kan leda till olika allvarliga följdsjukdomar.

Var dock noggrann med att inte överanstränga din perser vid aktivering då dess inaktivitet kan hänga ihop med dess problem med luftvägarna eftersom det påverkar syresättning, kondition och perserns förmåga till värmereglering.

Aktiveringsmatning – alltså att skrota matskålen och enbart mata katten i olika aktiveringsleksaker – är bra aktivering eftersom det ger katten möjlighet att utföra en stor del av sitt naturliga jakt- och ätbeteende. Det är extra viktigt att ge den möjlighet till detta om den lever som innekatt. Var dock noggrann med att anpassa aktiveringsleksakerna så att din perser kan använda dem med tanke på den annorlunda ansiktsformen och risken för t.ex. ögonskador.

Samtidigt kan aktiveringsmatning förebygga eller hjälpa till att behandla övervikt: Varje gång din katt ska äta måste den arbeta lite med aktiveringsleksaken, och den kan inte bara dammsuga matskålen på en gång. Aktiveringsmatning ger också din katt möjlighet att äta på det sätt som är mest naturligt för en katt: upp till 15 små måltider utspridda över hela dygnet. Det är nog få ägare som matar katten så ofta – även på natten.

Perserns utseende och storlek

Perser har en mycket karakteristisk huvudform. Ansiktet är brett med kort nos, fylliga kinder och stora, runda ögon. De små öronen är placerade långt bak på huvudet. Kroppen är medelstor och persern har en kort, buskig svans. Perserns päls är lång, tjock och silkesaktig, vilket ger den ett imponerande utseende – pälsen gör också att den ser större ut än den egentligen är. Perserns ögon kan vara i olika färger beroende på pälsfärgen.

Perserns färger och mönster

Persern finns i nästan alla kända färger. Enfärgade exemplar kan vara svarta, vita, röda eller blå, men det finns också choklad-, lila- och crèmefärgade perser. Dessutom finns det också tvåfärgade och trefärgade perser samt den mer exotiska "smoke", vilket betyder att en stor del av pälsen är färgad medan hårrötterna är silvervita. Är endast hårspetsarna färgade och en stor del av pälsen silvergrå, kallas färgvarianten "shaded".

Pälsvård för en perser

Perserns päls är nog den mest krävande att sköta. Det rekommenderas att borsta persern dagligen för att förhindra att pälsen trasslar ihop sig, men också för att ta bort många av de lösa håren så att katten inte slickar i sig dem och riskerar att bilda hårbollar. Regelbunden badning kan också vara nödvändig för att hålla pälsen ren och fri från fett, men det är viktigt att du ser till att torka katten ordentligt så att det inte finns fukt nära huden som kan ge hudirritationer och liknande.

Om din perser har problem med rinniga ögon är det också viktigt att regelbundet sköta området kring ögonen för att minska problem och missfärgningar av pälsen.

Det finns också en "klassisk perser" som har ett mycket mer normalt proportionerat nosparti. Om du är förtjust i perserns lugna beteende kan du överväga att titta närmare på denna variant av rasen innan du bestämmer dig för vilken katt du ska välja.

20 vanligaste kattnamnen på perser

  1. Doris
  2. Bella
  3. Maja
  4. Sally
  5. Mimmi
  6. Selma
  7. Zelda
  8. Elsa
  9. Sessan
  10. Luna
  1. Gizmo
  2. Alfons
  3. Simba
  4. Harry
  5. Bosse
  6. Charlie
  7. Sigge
  8. Lucifer
  9. Zimba
  10. Ceasar

Vanliga sjukdomar hos persern

Persern är en ras som tyvärr har några hälsoproblem som du måste vara medveten om när du ska välja kattras. Många rasrena katter kan ha en särskild risk att drabbas av olika ärftliga sjukdomar. Det beror bland annat på att rasrena katter generellt har en mindre genpool att föra vidare än huskatter, som förökar sig mycket mer slumpmässigt och därför sällan för vidare ogynnsamma gener till nästa generation. Persern har tyvärr – på grund av idealet med det mycket platta ansiktet – fått fler hälsoproblem än andra kattraser.

Bland de sjukdomar som perser riskerar att få är:

  • Brakycefal obstruktion av luftvägarna (“Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome” - BOAS): Ett tillstånd som kan orsaka andningsproblem och problem med värmeutbyte på grund av perserns platta ansikte. Det platta ansiktet kan också ge tårflöde och felställda tänder. Lyckligtvis görs ett stort arbete bland uppfödare för att undvika att detta tillstånd förs vidare.
  • Polycystisk njursjukdom (“Polycystic Kidney Disease” - PKD): En ärftlig sjukdom där katten har medfödda cystor (hål) i njurarna som med åldern kan bli större och försämra njurarnas funktion och hos vissa katter leda till njursvikt. Även här arbetar uppfödarna för att minska förekomsten av sjukdomen genom att undvika att avla på katter med tillståndet och har hittills lyckats minska förekomsten väsentligt. 
  • Tandproblem som bland annat beror på en felaktig tandställning och trångt bett på grund av det mycket platta ansiktet.
  • Ögonproblem är även en vanlig orsak till veterinärbesök för persern. Det platta ansiktet sätter tryck på tårkanalerna vilket leder till ett ökat tårflöde och många perser är därför fuktiga, kladdiga och missfärgade under ögonen. Det är även vanligare med inåtrullade ögonlock hos perser som gör att ögonfransarna skaver mot ögat och orsakar irritation och skador samt att ögonen riskerar traumatiska skador pga. deras storlek och placering.

Köp av perser-kattunge

Välj en uppfödare som är uppmärksam på både rasens fysiska hälsa och beteendemässiga trivsel och som kan ge dig råd och stöd om hur du ska ta hand om din perser. I perserns fall är det också viktigt att veta om uppfödaren är uppmärksam på att avla i motsatt riktning till det mycket platta ansiktet, som både kan ge allvarliga hälsoproblem och välfärdsproblem. Om du önskar en mer oberoende rådgivning före köpet kan du kontakta din djurklinik eller en utbildad kattbeteenderådgivare.

Innan du köper kattungen kan du be uppfödaren att få se kullen så att du kan bilda dig en uppfattning om hur de ser ut. Är de mycket platta i ansiktena? Är de rena och fina, har de klara ögon, rena öron samt om de visar några tecken på diarré eller liknande. Be gärna att få se moderkatten – och helst även fadern om möjligt – för att se hur de ser ut och hur deras temperament är.

Ett annat viktigt ämne att beröra är om uppfödaren har börjat träna din kommande bästa vän att ha det bra med till exempel att bli borstad, att få tänderna borstade och att vara i sin transportbur. När uppfödaren har lagt en bra träningsgrund blir det mycket lättare för dig att ta över och underhålla träningen resten av din katts liv.

perser kattungar

Tre saker du bör veta innan du köper en perser

  • Benägen att få andningsproblem och andra hälsoproblem: På grund av perserns mycket platta ansikte kan den vara benägen att få bland annat andningsproblem, ökat tårflöde och felställda tänder. Det är därför extra viktigt att du väljer en katt som inte visar tecken på dessa problem.
  • Kräver intensiv pälsvård: Perserns långa, tjocka päls kräver daglig borstning för att förhindra trassel och knutar. Du måste därför vara inställd på att det krävs tid och energi för att borsta katten dagligen. Samtidigt måste du vänja kattungen vid borstningen från början så att det blir en mysstund istället för en kamp för er båda. Om du inte har lust med daglig pälsvård är persern inte det rätta valet för dig.
  • Inte lämplig som utekatt: Perserns päls samlar lätt upp små kvistar och vissna löv, vilket kan få pälsen att trassla och kräva ännu mer vård. Med sitt särpräglade utseende är det också mycket tydligt att den är en fin raskatt, vilket tyvärr kan leda till stöld eftersom samvetslösa människor tror att de kan tjäna stora pengar på att sälja den vidare. Därför är det också extra viktigt att du har din raskatt märkt och registrerad i Svenska Kattregistret så att du kan bevisa ägarskapet av den.

De tre bästa egenskaperna hos persern

  • Social och trevlig: Persern är en kärleksfull och tillgiven katt som gillar att kela. Den är mycket social och kommer bra överens med de flesta. Därför passar den beteendemässigt också bra i de flesta familjer.
  • Bra sällskap: Persern gillar sina människor, men den är inte påträngande som vissa andra kattraser kan vara. Du får därför inte en extra skugga, utan en bra kompis som gärna ser din favoritserie tillsammans med dig. Det är också en ras där de flesta kan vara med när det gäller aktivering och energinivå.
  • Lämplig som innekatt: Persern är en lugn och avslappnad katt och därför är den också lämplig att vara innekatt. De flesta perser lever som innekatter – eventuellt med möjlighet att komma ut och få frisk luft och positiva sinnesupplevelser på en kattsäkrad balkong eller uteplats.