Tassbandage - en utmaning på katt
Att lägga tassbandage på katt är en riktig utmaning då de oftast inte kan hålla sig lugna eller lyder kommandon som en hund. Nedan beskriver vi hur du lägger tassbandage men detta kan vara svårt i praktiken och kan sluta med riv, bitsår och en obandagerad tass. Tassbandage ska endast läggas hemma som en tillfällig lösning för att exempelvis stoppa en blödning på väg till veterinären eller när veterinär inte finns tillgänglig. Många gånger behöver katten få tassbandaget lagt under sedering hos en veterinär.
Första hjälpen - tassbandage på katt
- Tvätta såret med steril koksaltlösning (0,9%) och lägg på en steril kompress närmast såret. Om koksaltlösning inte finns kan du använda rent vatten, undvik sprit som kan svida ordentligt.
- Lägg bomullssträngar mellan tårna för att undvika fukt och irritation.
- Lägg bomull runt hela tassen och en bit upp på benet.
- Linda gasbindan eller liknande fram och tillbaka på ovan- och undersidan av tassen och längs med benet. Fäst gasbindan med plåstertejp.
- Linda ett varv med självhäftande stödförband tills bandaget är täckt. Om du använder elastiska bindor får de ej dras åt.
När kan man behöva lägga tassbandage?
- Det finns ett sår, skada eller blödning på tassen eller trampdynan.
- Efter operation eller stygn på tassen för att skydda såret.
- Vid klobrott eller klofraktur.
Viktigt: Veterinären avgör om ett tassbandage behöver läggas eller inte, tassbandage hemma ska enbart läggas för att stoppa blödning i väntan på veterinär eller läggas på veterinärens inrådan.
Kom ihåg att
Byta bandaget enligt instruktion från din veterinär.
Oftast behöver katten ha en krage för att inte bita på bandaget. Om katten visar irritation över bandaget tyder det på att något är fel. Ta då av bandaget för att inspektera tass och sår. Håll utkik efter skavsår, rodnader i huden eller fukt mellan tårna. Låt gärna katten lufta tassen under uppsikt av dig innan du lägger ett nytt bandage.
Om du ser irritation, svullnad eller känner dålig lukt ska du alltid kontakta en veterinär för undersökning och vidare råd.
Misstänker du att din katt mår dåligt?
- Kontakta Agrias sjukvårdsrådgivning, dygnet runt. Läs mer här
- Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
- Vid behov bokar vi en veterinär i Agriaappen eller hos en klinik
- Vårt mål är att din katt ska få rätt vård, i rätt tid, till rätt kostnad
Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.