Så lägger du ett tryckförband på katt
Katter kan bli rädda och stressade när de är skadade. Om katten är orolig eller försöker bita, kan du försiktigt vira in den i en handduk för att skydda både dig själv och katten.
Obs: Punkt 2-5 kan vara svåra att uppnå i verkligheten, går det inte att lägga tryckförband är det bättre att du trycker någon kompress eller liknande mot såret och sedan snabbt försöker ta katten till veterinären.
- Placera en hårt rullad kompress, ren trasa eller liknande direkt mot såret och tryck tills blödningen minskar eller upphör.
- Linda ett bandage runt området så att trycket hålls kvar. Förbandet ska sitta så pass hårt att blödningen stoppas, men inte så hårt att blodcirkulationen stryps.
- Lätta tillfälligt på förbandet var 20:e minut för att kontrollera blodcirkulationen.
- Om blodet fortsätter att blöda igenom, förstärk bandaget med ytterligare kompresser och bandage ovanpå det första.
- Om möjligt, håll det skadade området i högläge.
- Transportera katten till veterinär så snart som möjligt.
Allvarliga blödningar kräver akut första hjälpen
Stora blödningar är alltid ett akut tillstånd och katten behöver veterinärvård snarast. Sprutande eller pulserande blödning tyder på en artärblödning och kräver omedelbart tryckförband. Blodet är då ofta klarrött. En kraftig blödning kan snabbt leda till allvarlig blodförlust och chock.
Om tryckförband inte räcker kan det i nödfall vara nödvändigt att dra åt hårt ovanför såret (till exempel med en binda eller snodd), men detta ska endast göras om inget annat fungerar, eftersom det finns risk för permanenta skador.
Om det inte går att lägga tryckförband
Vissa delar av kattens kropp kan vara svåra att lägga ett tryckförband på. Då kan du försöka stoppa blödningen genom att hålla ett stadigt tryck med fingrarna mot en kompress eller ren trasa direkt på såret. Behåll trycket tills ni är framme hos veterinären.
Så gör du med mindre sår som blöder
Vid mindre sår kan det räcka att hålla en ren kompress eller handduk direkt mot såret i 10–15 minuter. För att blodet ska stelna så snabbt som möjligt, undvik att lyfta kompressen för att titta på såret under tiden. Om möjligt, lägg sedan ett mjukt bandage innan du åker till veterinär för att få såret undersökt och eventuellt sytt. Kom ihåg att inte dra åt bandaget för hårt!
Sår som behöver sys
För bästa resultat bör sår sys inom 8 timmar. Ett sår som sys läker oftast snabbare och med mindre risk för komplikationer. Även om det gått mer än 8 timmar sedan skadan uppstod bör såret undersökas av veterinär för att avgöra om det behöver sys.