Förberedelser inför kattutställningen

När du nu har anmält dig till en kattutställning är det dags att du börjar förbereda dig på själva utställningsdagen, vad som ska fixas innan och vad du bör ha med dig till utställningen. Här får du tips om vad du bör tänka på inför den stora dagen.

Vaccination

Det första du bör kolla är när du vaccinerade katten senast. Katten ska vara grundvaccinerad mot kattpest och kattsnuva med två vaccineringar med några veckors mellanrum mellan sprutorna. Efter grundvaccineringen ska katten revaccineras en gång om året.

På utställningen måste du kunna visa upp ett vaccinationsintyg som inte är äldre än ett år. Det får alltså inte ha gått mer än ett år sedan katten vaccinerades senast. Katten får inte heller ha vaccinerats de senaste 15 dagarna före utställningen. Mer information om Sveraks och FIFes nya regler gällande vaccinationer inför utställning finns på Sveraks hemsida.

Id-märkning

Från den 1 juli 2003 måste samtliga utställningskatter över 10 månader vara ID-märkta med undantag för katt som är född före den 1 juli 1996. (SVERAK´s styrelse har gett en generell dispens från ID-märkningskrav för katter som är födda före den 1 juli 1996. Dispensen gäller längst till den 1 januari 2007). Du kan välja att mikrochipmärka eller tatuera din katt. Du måste precis som när det gäller vaccinationen vänta 15 dagar efter ID-märkningen innan du får ställa ut.

Hotell

Om det är en utställning långt hemifrån och du ska bo borta över natten bör du boka hotellrum i god tid. Många hotell har ett begränsat antal rum där det är tillåtet att ha med djur och de närmaste hotellen kan snabbt bli fulla av ”kattfolk”. Glöm inte att säga till när du bokar att du har katt med dig.

Burinredning

Du behöver ett burskynke som ska täcka alla sidor utom framsidan av buren. Du behöver också ett liggunderlag till burgolvet och en takduk att lägga ovanpå buren.

Annan burutrustning

När burskynket, takduken och liggunderlaget är på plats kan du inreda inne i buren så som du tror att din katt vill ha det. Kanske har din katt någon favoritkorg eller kudde som den kan ha med sig att ligga på. Ta gärna med en leksak som kan hänga i burtaket.

Katten ska också ha en liten sandlåda i buren. Det finns extra små som man brukar ha till kattungar och till utställningar som inte tar så stor plats i buren. Glöm inte att ta med sand (om det inte står på bekräftelsen att det finns sand tillgängligt på utställningen) och en spade att rensa lådan med (den glömmer man ofta!).

Mat- och vattenskål ska också finnas i buren men tänk på att hålla lite koll så inte din katt smutsar ner sig precis innan den ska upp för bedömning.

Transportbox

Om du inte redan har en transportbox till katten bör du införskaffa det. Den behövs dels för resan till och från utställningen, dels vid incheckning och veterinärkontroll väl framme i utställningslokalen. Lägg gärna i en filt eller kudde i boxen.

Preparering av katten

Alla katter måste fixas till lite inför den stora dagen. Det är mycket varierande för olika raser hur man badar och preparerar sin katt. En perserkatt både trimmas, sätts i inpackning, schamponeras, fönas och pudras medan en huskatt kanske räcker med att se ren och fräsch ut. Hur du ska preparera just din katt kan du säkert få hjälp med av din uppfödare eller genom en rasring för din ras.

Gemensamt för alla katter är att katten ska vara ren och fräsch, att öron och ögon ska vara fräscha och att klorna ska vara klippta. Ytterörat rengör du försiktigt med en bomullstuss. Klipp klorna några dagar innan utställningen så att de inte är vassa på utställningsdagen. Du kan läsa mer om både hur du rengör öronen och hur du klipper klorna på din katt på våra skötselråd.

Ta med borste och kam till utställningen så du kan fixa till det där ”lilla extra” precis innan det är dags för katten att visas upp.

Till matte och husse

Även om största delen av packningen brukar vara saker för katten finns det några saker som kan vara bra för husse och matte också. En liten fällstol är skönt att ha med sig eftersom det i vissa lokaler är dåligt med stolar eller bänkar. Då kan du också sitta vid buren hos din katt en stund. Tänk dock på att inte blockera gången för mycket. Då är det svårt för assistenter att komma fram och svårt för besökare som har betalat inträde för att se våra fina katter att se något.

Lite frukost kan vara mysigt att ha med sig, speciellt om du har haft en lång resväg. Det är ju tidig morgon som gäller för oss kattutställare och när man väl kommit fram och fått ordning på katt och bur brukar hungern komma smygande. Oftast finns cafeteria i lokalen men det är inte säkert att den har öppnat så tidigt.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg