De flesta stallkatter i Sverige har det bra, de är överösta av kärlek, klappar och kramar. En kattkompis kan vara en trygg start för de mindre barnen på ridskolan. Men även en stallkatt behöver en dos av daglig omvårdnad. Ett bra sätt att måna om katten är att utse en kattansvarig som håller ett extra öga på kattens välmående och hälsa.

Ge stallkatten en trygg tillvaro

  • Utse en kattansvarig i stallet som ansvarar för avmaskning, vaccination och hälsa
  • Håll extra uppsikt över den nyinflyttade stallkatten. Begränsa ytan i början och låt katten successivt vänja sig vid den nya miljön med hästar, skottkärror och annat
  • Gör iordning en egen, varm plats till stallkatten, gärna på en upphöjd plats
  • Ställ mat- och vattenskålar så att katten kan äta i lugn och ro
  • Kastrera både honor och hanar
  • Alla katter är värda en trygg veterinärvårdsförsäkring – även stallkatten

Utse en kattansvarig

Ett bra sätt att måna om stallkatten är att utse en kattansvarig som håller ett extra öga på kattens välmående och hälsa. En kattansvarig person tar extra ansvar för att katten vaccineras varje år. Ser till att den avmaskas regelbundet eftersom katter får i sig parasiter när de äter fåglar, råttor och möss. Denna person bör också ta för vana att känna igenom katten så att skador eller tecken på sjukdom kan upptäckas tidigt.

Skaffa stallkatt

Lyckas du få tag på en katt som är född i stallmiljö är det en fördel eftersom den då redan är van vid miljön. Om inte får du lägga lite tid på att vänja katten. Begränsa ytan som katten får vistas på i början så att du kan hålla uppsikt och så att den lättare gör sig hemmastad.

Kattens päls och kyla

En katt som till stor del vistas utomhus behöver en päls som skyddar tillräckligt mot kyla och väta men som samtidigt är lättskött. De flesta katter anpassar sin päls om man bara ger dem lite tid men vissa raser passar inte som stallkatter på grund av för tunn eller lång päls.

En uppvärmd sadelkammare fungerar ofta perfekt som kattens krypin. Har man ingen sådan får man istället se till att katten har ett annat isolerat, uppvärmt ställe där den kan söka skydd mot kyla.

Jakt, mat och avmaskning

Många skaffar en stallkatt för att bli av med möss och råttor eftersom katten ofta är ett betydligt bättre alternativ än utlagt råttgift. Det du bör tänka på är att avmaska katten regelbundet eftersom den får i sig parasiter när den äter bytesdjur. Tecken på att katten har mask är bland annat dålig päls, avmagring och maskar eller ägg i avföringen.

Även om stallkatten äter en hel del möss behöver den också tillgång till färsk mat och vatten. Placera gärna maten högt så att till exempel stallets hundar inte kommer åt den. Det kan vara en bra idé att en person är huvudansvarig för att mata katten. 

Id-märk, kastrera och vaccinera

Från och med januari 2023 ska alla katter vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. En id-märkt katt kan lättare identifieras och återförenas med sin ägare om den skulle försvinna eller skadas. För att hindra oönskade kattungar ska alla stallkatter – honor som hanar – kastreras. Glöm inte heller att vaccinera katten mot kattpest och influensa varje år.

Faror för stallkatten

En stallkatt utsetts för många fler faror än vad till exempel en innekatt gör. Biltrafik och vilda rovdjur utgör alltid ett hot mot utekatter. Specifika faror för just stallkatten är alla tunga saker som finns i ett stall; skottkärror, höbalar, vassa grepar med mera. Ta för vana att stänga in katten när riskerna för att den ska skadas är större – tillexempel vid ovanligt mycket trafik till och från stallet, lastning av foder och liknande.

Håll extra uppsikt över den nyinflyttade stallkatten. Hästar är stora djur och vissa katter kan vara lite väl orädda. För det mesta vänjer de sig dock vid varandras närvaro relativt fort.

Tänk också på att försäkra stallkatten så att du har råd att vårda den om den skulle skada sig eller bli sjuk. Veterinärvård kostar lika mycket för den mest renrasiga utställningskatten som för den högt älskade stallkatten.