Socialisera valpen på rätt sätt
Socialisering är en avgörande del i din valps utveckling. Det handlar om att utveckla sociala förmågor, förfina kommunikationen och stärka självkänslan och självbilden genom interaktioner med andra. Socialisering sker med andra hundar, människor och andra djur. Det är klokt att exponera valpen för olika typer av människor och hundar - på så sätt kan valpen generalisera, vilket innebär att den lär sig att vara trygg kring de flesta och inte bara enstaka individer.
Socialisering med andra hundar
Introducera valpen för andra hundar i kontrollerade miljöer, som en valpkurs, hos vänners hundar eller hundar ni stöter på i er vardag. Se till att de hundar ni väljer är snälla mot valpar (alla är inte det), trygga och har god social förmåga. Du vill inte att din valp ska jagas för vildsint av andra hundar, tryckas till eller få sig en utskällning.
Börja med att ha hundarna på avstånd; att släppa två hundar lösa innebär mycket osäkerhet och risker. Håll hellre till i närvaro av andra hundar som är kopplade. Låt hundarna bekanta sig med varandra på håll innan ett eventuellt släpp.
Håll socialiseringspassen korta, 5-10 minuter räcker. Pausa sedan hundarna och låt dem umgås en liten stund till. Långa pass ökar risken för skador och sammandrabbningar.
Var även uppmärksam på kroppsspråk och beteenden hos både din valp och de hundar ni socialiserar med. Tecken på osäkerhet eller stress, såsom att hunden slickar sig om nosen, vänder bort blicken, gömmer sig, gnäller, skriker, flyr, morrar eller lufthugger mot den andra hunden, är signaler på att din valp är rädd och behöver mer tid eller avstånd. Mota alltid bort andra hundar som går för hårt åt din valp, och visa din valp att du är att lita på.
Socialisering med människor
Du vill även socialisera din valp med människor. Det kan innebära korta möten med en granne som hälsar lugnt på valpen, några barn som vill klappa och instrueras av dig om hur det bör gå till, eller en familjemedlem som får möjlighet att spendera mer tid med valpen än vid en snabb interaktion.
Som när du socialiserar valpen med andra hundar, är det viktigt att du är observant på din valps signaler. Medla och berätta för andra om din valp är trött, orolig, behöver avstånd eller vill vara ifred. Ibland kan folk vara lite för ivriga i sina interaktioner, och om valpen ryggar, be då personen att sätta sig på huk, titta bort och kasta en godis till valpen utan att närma sig mer än den är bekväm med.
Var din hunds försvarsadvokat och våga säga ifrån om någon hanterar din valp på ett sätt som inte känns lämpligt. Det gynnar både din och din valps relation och hjälper till att skapa en socialt trygg hund som vet att du skyddar den från olämpligheter.
Det är klokt att skapa goda rutiner tidigt. Valpar lär sig oerhört snabbt och utvecklar förväntningar baserat på sina erfarenheter. Om folk kommer på besök och leker vilt med din valp, kan valpen börja förvänta sig en cirkus varje gång någon ringer på dörren. Denna förväntan kan bli till stress som är svår att hantera när din hund blir vuxen. Var därför noga med att interaktioner med folk inte enbart handlar om lek eller godis. Att bara vara tillsammans, utan att hunden uppmärksammas alltför mycket, bör också vara normen.
Socialisering med andra djur
Introducera även din valp för andra djur i lugna och trygga miljöer. Ställ er en bit ifrån buren eller hagen och låt valpen ta in dofterna, lätena och observera hur djuren rör sig. Håll valpen kopplad för att förhindra att den tar sig alltför nära, för snabbt och med rovdjursintentioner.
Det är viktigt att ge valpen tid att vänja sig vid dessa nya intryck utan att känna sig pressad. Genom att skapa positiva och lugna upplevelser med andra djur bygger du valpens självförtroende och hjälper den att känna sig trygg i olika situationer. När valpen blir mer säker kan du gradvis närma er djuren, alltid med fokus på att hålla interaktionerna respektfulla och trygga för alla inblandade.
Din roll som medlare
Som hundförälder är din roll som medlare viktig för att skapa positiva sociala erfarenheter för din valp.
- Var observant: Håll ett öga på din valps kroppsspråk. Tecken på osäkerhet eller stress kan inkludera slickande om nosen, gömma sig, eller att dra sig undan. Var beredd att öka avståndet, be andra låta valpen vara eller avbryta helt om din valp verkar obekväm.
- Kommunicera tydligt: Berätta för andra om din valps behov och gränser. Om någon närmar sig för snabbt eller är för ivrig, förklara att valpen behöver mer tid eller avstånd.
- Skapa trygga miljöer: Välj miljöer för socialisering som känns lugna och kontrollerade. Undvik överstimulerande eller skrämmande platser, särskilt i början.
- Involvera rätt personer och hundar: Introducera din valp för snälla och sociala hundar samt människor som är lugna och förstående. Se till att alla interaktioner är positiva.
- Ge utrymme: Om din valp behöver avstånd från andra hundar eller människor, ge den utrymme att backa. Låt valpen själv styra när den är redo att närma sig.
- Repetera ofta: Regelbundna, korta pass är mer effektiva än längre sessioner, vilket minskar risken för överväldigande upplevelser.
- Låt det ta tid: Socialisering är en process. Var tålmodig och ge din valp tid att vänja sig vid nya intryck och upplevelser.
Vikten av tidig och varsam socialisering
Att socialisera din valp tidigt och varsamt är avgörande för din vuxna hunds välmående, självkänsla och beteende. Målet är att ge valpen så många positiva erfarenheter som möjligt, utan att överväldiga den med miljöträning eller socialisering.
Miljöträna valpen på rätt sätt
Att miljöträna din valp är en viktig del av valpens utveckling och kan ha stor inverkan på din vuxna hunds självförtroende och förmågor. Du vill säkert ha en trygg, självsäker hund som kan ta de flesta sammanhang och miljöer med ro. Genom att introducera valpen för olika stimuli hjälper du din lilla vän att bli trygg med det mesta oavsett plats.
-
Ljud
Valpar bör få uppleva olika ljud på låg nivå och i en trygg miljö - som till exempel trafik, fyrverkerier, åska, dörrklockor, tutande bilar, skateboards och olika djurläten. Spela upp ljud för din valp i hemmet, börja på låg ljudnivå och ge din valp möjlighet att samtidigt göra något annat (som att tugga på ett ben eller leta efter godis). Observera din valps reaktion på ljudet - avbryt övningen om valpen blir skrämd och börja om på lägre ljudnivå om några dagar. Du kan gradvis höja ljudnivån i takt med din valps ökade trygghet kring oväsendet. -
Dofter
Låt din valp utforska olika dofter. Ta med den på promenader i olika områden där den kan nosa på gräs, träd, blommor och känna doften av andra hundar och djur. Dofter är en viktig del av hundens värld och att vänjas vid olika dofter ökar din valps trygghet överlag. Du kan till exempel tända tomtebloss utomhus för att sedan ta in den nedbrunna stickan så att din valp kan ta in lukten. Denna doft påminner om doften av fyrverkerier, vilket är klokt att låta valpen uppleva innan nyårsafton. -
Underlag
Variera underlaget din valp går på. Låt den gå på gräs, grus, asfalt, kullerstenar, sand eller snö, och traska runt i en gallertrappa. Ta er ut i terrängen och låt din vän bekanta sig med stockar och stenar, kliva runt i blåbärsriset eller klafsa runt i lera. Du kan även presentera saker som ett ugnsgaller, folie, bubbelplast, balansdisk och soffkuddar som din valp kan tulta runt över i hemmets trygga vrå. Upplevelserna hjälper valpen att vänja sig vid olika känslor under tassarna och ökar deras koordination och kroppskontroll. -
Synintryck
Låt din valp se sig om, ha inte för bråttom på promenaderna. Se människor i olika kläder och med olika attribut, titta länge på en flagga som vajar i vinden eller observera en cykel som far förbi. Gör detta i korta stunder och stötta valpen om den visar oro. Du kan även använda TVn och sätta på allt från krigsfilmer till barnprogram. Skrämmer ljuden så sänk volymen eller stäng av det helt i början. Alla upplevelser, om de görs på en lagom nivå, ger valpen förutsättningar att ta omvärlden med större ro. -
Sammanhang
Introducera valpen till olika sammanhang, som kaféer, parker, butiker, veterinärkliniken, lekparker, pulkabacken och andra hundvänliga miljöer. Be folk att lämna din valp ifred, så att miljön och sammanhanget tas in utan distraktioner eller krav på sociala interaktioner. Att vistas i nya miljöer tidigt, och i korta stunder med dig som stöttepelare, hjälper din valp att hantera sina intryck och bli trygg oavsett plats och sammanhang. -
Olika tempon i miljöer
Besök olika platser och situationer, både livliga och lugna. Variera mellan urbana miljöer och mer avlägsna, naturliga miljöer. Att ha en bred erfarenhet av olika miljöer gör din valp flexibel och trygg oavsett miljö. Är miljön stökig, så vistas där en kortare stund och återkom hellre om ett par dagar för att repetera. Din valp behöver upprepade erfarenheter av att miljön är säker - en gång är ingen gång. Trivs din hund i skogen kan du se vistelsen där som en avkoppling efter miljöträning på hetsigare platser.
Tillvänjning vs träning
Det är viktigt att förstå skillnaden mellan tillvänjning och träning. Tillvänjning handlar om att exponera valpen för nya stimuli i en kontrollerad och säker miljö. Detta är ditt mål vid miljöträning. Du vill alltså inte påverka, belöna, kvittra och berömma alltför mycket.
Träning däremot innebär specifika övningar för att lära valpen nya färdigheter eller beteenden. Båda aspekterna är viktiga vid miljöträning. Om du exempelvis märker att din hund har svårt att lägga band på sig när en cykel far förbi så är det dags för träning. Så fort du ser en cykel guidar du in valpen snett bakom dig och belönar, på så vis lär sig valpen att förhålla sig lugn bakom dig hellre än att rusa efter cykeln.
Din roll som hundförälder
Som matte eller husse har du en avgörande roll under miljöträningen.
- Var tålmodig: Låt valpen ta sin tid att utforska och vänja sig vid nya stimuli. Låt tillvänjning ske, stör inte för mycket och lita på att din valp kan landa med din närhet som hjälp.
- Var strukturerad: Miljöträna regelbundet, gärna tre pass på ca 15-20 minuter i veckan med en lite äldre valp. För den yngre valpen räcker det bra med 10 minuter åt gången.
- Träna på det som behöver tränas på: Använd positiv förstärkning för att belöna lugna och nyfikna beteenden. Guida din valp rätt och belöna en respons du föredrar, om impulskontrollen sviktar och vissa stimuli blir för triggande.
- Observera valpens signaler: Var uppmärksam på om valpen visar tecken på stress eller osäkerhet, som att gäspa, smacka med munnen, vanka och gny. Då är miljön för svår eller passet för långt.
- Tvinga inte valpen: Undvik att pressa valpen in i situationer den är rädd för. Låt den ta det hela i sin egen takt.
- Ignorera inte osäkerhet: Om valpen blir osäker eller rädd, var lyhörd och ge den möjlighet att backa eller ta en paus. Kom gärna nära, använd lugn beröring och tala i en mjuk ton.
- Skapa inte negativa associationer: Undvik situationer som kan skrämma valpen och bli en överexponering, som alltför hetsiga miljöer, komma för nära andra djur, eller utsätta valpen för för höga ljud. Be folk med hund att hålla in sin om den stretar och drar för att komma nära din valp, och be folk som vill klappa din valp att låta bli eller göra så på ett sätt din valp uppskattar.
Miljöträning är avgörande för den vuxna hundens trygghet och förmåga att agera fördelaktigt i olika sammanhang. Ge din valp möjligheter att ta in omvärlden, komponent för komponent, på ett tryggt och utvecklande vis. Då får du en miljöfast vovve som tar världen med ro.