Tecken på att din valp är på väg att bli unghund

  • Hanhunden börjar lyfta på benet när han kissar.
  • Tiken går igenom sitt första löp.
  • Ökad självständighet.
  • Motivation till samarbete kan svikta.
  • Intresse för omvärlden ökar.
  • Modet kan öka och självbevarelsedriften kan minska.
  • Stressproblematik, aggression eller rädslor kan utvecklas.
  • Koncentrationssvårigheter under träning kan upplevas.
  • Ökad rastlöshet eller frustration.
  • Förändrad energi, styrka och uthållighet.
  • Utmanande tendenser kan ta vid.
  • Svårigheter att umgås med hundar av samma kön kan debutera.
  • En emotionell bergodalbana kan bli märkbar.
  • Rymningsbenägenhet kan debutera.

Det här kan vara en prövning för dig som matte eller husse, men kom ihåg - detta är en fas, en normal del i din hunds utveckling. Du behöver dock adressera de dilemman som uppstår med modern och etisk träning, och inte bara låta tiden gå i hopp om att allt löser sig. Om din hund får öva på ofördelaktiga beteenden, befästs de hårt i denna livsfas.

Övergången från valp till unghund

Limbon mellan valp och vuxen kan vara påfrestande för alla inblandade. Hormoner sprutar åt alla håll, och du kanske inte känner igen din hund i vissa situationer, medan din hund inte heller alltid känner igen sig själv. Detta är precis som det ska vara. Denna omvälvande och spännande period inträffar mellan cirka 6 och 12 månaders ålder, beroende på ras och individuella faktorer. Små raser mognar snabbare, medan större raser mognar långsammare både fysiskt och psykiskt. Du behöver dock inte titta i kalendern och räkna ut när din valp blir tonåring – det kommer att märkas. Denna tid innebär både fysiska, emotionella och mentala förändringar, och det går snabbt. Därför kan turbulensen kännas stor för vissa.

Emotionella förändringar

Unghundens tonårshjärna är som ett stormigt hav, för under denna period genomgår hjärnan en enorm fysiologisk utveckling under kort tid. Allt – känslor, impulser och reaktioner – blir intensivare och svårare att kontrollera. De områden som styr känslomässiga reaktioner och impulskontroll förändras snabbt, vilket gör att hunden kan bli “överkänslig” och reagera mer intensivt på omgivningen. Det är också i denna fas som tidigare oro eller negativa upplevelser från valptiden kan ge sig till känna. En osäker valp kan bli mer nervös som unghund, och en rädd valp kan börja agera utåt som unghund. Den tidigare småbitska valpen kan plötsligt göra regelrätta utfall med syfte att skada. Allt känns mer, starkare och snabbare.

För att hjälpa hunden genom denna känslosamma och turbulenta period är det avgörande med rätt stöd, guidning och träning, aktivering och motion, bra kost samt mycket vila och återhämtning. Om problematiska beteenden uppstår är det hög tid att söka hjälp från en hundbeteendeutredare eller etolog för att förhindra att mönstren befästs.

Mentala förändringar

Du kan komma att uppleva att din valp/unghund blir allt mer uppslukad av dofter och omvärlden på ett helt nytt sätt. Samarbetet med dig prioriteras inte lika högt när annat lockar. En del anser därför att unghundar är trotsiga, självständiga och omotiverade. I själva verket är de supermotiverade – men av något annat än dig. Och unghundar trotsar inte, de har helt enkelt saker de föredrar att lägga sin energi på, istället för det vi tänkt oss.

Unghunden får av samma anledning en ökad mental kapacitet – de kan tänka längre, snabbare och mer komplext. De kan också hålla fokus på sådant som motiverar dem i större utsträckning, så träningspassen bör förlängas och övningarna försvåras. Unghunden har därför ett större behov av mentala utmaningar utöver lättsammare daglig aktivering. Om en aktiveringsboll och lite trickträning tidigare tröttade ut valpen, kan nu 2-3 spårpass i veckan, mer avancerad lydnadsträning och ett joggingpass ge samma effekt (beroende på ras och individ).

Det är också under unghundsfasen som rasegenskaper och instinkter tar en allt större del av hundens fokus. En jakthund kommer att vara högmotiverad att jaga, en vallhund att valla, en larmande eller vaktande hund att speja och vakta, och en apporterande hund att hämta saker. Det är alltså hög tid att förvalta och trappa upp din hunds rastypiska arbete eller aktivering. Om du inte möter din hunds nya behov på dessa områden kan problembeteenden börja uppstå - våga sätta din unghund i arbete.

Fysiska förändringar

Under övergången från valp till unghund växer hunden långsamt in i sin vuxna kropp. Vid cirka sju månaders ålder går de flesta hundar igenom en växtspurt, där de växer både på längden och höjden innan muskelmassans tillväxt prioriteras, vilket gör att hunden blir grövre och mer proportionerlig. Kroppsligt blir hunden snabbare, starkare, stabilare och spänstigare. Den här nya superkroppen får en del unghundar att bli övermodiga, för wow, så snabbt de nu kan springa, högt de kan hoppa och kvickt de kan komma undan. Matte och husse kan inte längre jaga ikapp och sätta stopp. Vilken känsla!

Detta stabilare och vuxnare utseende kan få oss att utgå från att valpen nu är vuxen, men fall inte i den fällan. Du står bara inför en större, bröligare version av din valp, som febrilt försöker navigera sitt nya yttre och inre jag – och omvärlden – samtidigt. Det är tufft, så se till att du står på din hunds sida. Ställ inte orimliga nya krav på din hund bara för att kostymen inte längre är för stor.

Pubertal förändring

Nu ökar även nivåerna av könshormoner som testosteron och östrogen, vilket stärker de känslomässiga svängningarna och påverkar hundens sociala liv, särskilt i umgänget med andra hundar. Plötsligt byts den lättsamma leken mot uppvaktning, och det nyfikna nosandet blir till ett sökande efter en partner. Samtidigt börjar de äldre hundarna, som tidigare haft överseende med den lilla valpen, nu behandla den som en jämlike och ställa krav samt ha förväntningar.

I början av unghundsperioden märks tydliga tecken på sexuell mognad. Våra hundar blir nu allt mer intresserade av andra hundars dofter och dammsuger gatorna efter information om kvarterets artfränder. Detta gäller både för umgänge och för att hitta lämpliga partners att fortplanta sig med – något som kan vara ett dilemma för oss tvåbenta, som ofta vill hindra just det. Tikarna börjar löpa, och hanarna lyfter på benet när de kissar. Både tikar och hanar markerar mer målmedvetet sitt revir genom att småskvätta på olika platser runt hemområdet på promenader. Detta handlar inte bara om att markera sitt revir, utan också om att lämna ett doftspår – ett pärlband av information som berättar var de hör hemma och gör det möjligt för andra hundar att hitta dit.

Vad gör man när ens valp blir unghund?

Om din goa valp fått horn i pannan, är första steget att inte förlora tålamodet. Dessa förändringar är en naturlig del av hundens utveckling, och stormen kommer att mojna.

  • Omöjliggör det oönskade: Det kan vara läge att sätta på en långlina och inte släppa hunden fri, då drifterna är starka och ansvarskänsla inte råder hos hunden. En unghund som får lyckas jaga vilt, springa fram till andra hundar eller rymma från tomten kommer att bibehålla en hög motivation för att lyckas med det igen. Unghunden har inte fullt utvecklade kognitiva funktioner och kan inte alltid fatta bra beslut. Så var en bra hundförälder och rama vänligt in och förhindra oönskade beteenden, som annars kan befästa sig hårt under denna livsfas.
  • Tålamod och konsekvens: Fortsätt träna och håll fast vid de rutiner du skapade för valpen. Tålamod och konsekvent träning kommer att hjälpa din hund att utvecklas till en trygg vuxen individ.
  • Ökad motion och mental aktivering: När din hund är i tonåren kan behovet av fysisk och mental stimulans vara större än tidigare. Hundens kropp växer fortfarande, och samtidigt behöver hjärnan stimulans för att förhindra att hunden blir frustrerad. Så ge all den där nyfunna härliga energin ett riktat utlopp, både fysiskt och mentalt, gärna ett rasspecifikt sådant.
  • Aktiviteter som gynnar flockens överlevnad: I detta livsskede vill hunden vara behövd av flocken. De vill bidra till flockens överlevnad. I det vilda hade de nu gått som praktikant bredvid någon som utför de sysslor unghunden är ämnad att ta vid. Så ge din hund uppgifter där den får känna att den har en funktion i familjen och kan hjälpa till.
  • Återhämtning och vila: Valpar har ett stort sömnbehov, men det har även unghunden. Tumma inte på sovstunderna för- och eftermiddag, och ge hunden tid för reflektion och återhämtning efter träningspass, besök i stan eller lek med andra hundar. Och kom ihåg, det är inte farligt för en unghund att ha tråkigt ibland – det är faktiskt väldigt nyttigt. Aktivera inte mer och mer och mer om du har en speedad hund som aldrig verkar få nog. Risken är att du snurrar upp din hund ännu mer.