Tusentals husdjur drabbas årligen av skada eller död i trafiken och i många fall skulle en bra reflex räddat livet på våra husdjur.

–     En bra reflex syns på 125 meters håll när den träffas av bilens halvljus. Om du inte har reflex, syns du först på cirka 20 meters avstånd, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef hos Agria Djurförsäkring.

Att hitta en reflex som passar just din hund eller katt behöver inte vara svårt. I dagens handel finns en uppsjö av reflexer för både hundar, katter och deras ägare - från koppel och halsband till rejäla västar och blinkande lampor.

Reflexer blir gamla

Glöm inte att de flesta reflexer bara håller i något år, sen behöver de rengöras noggrant eller helt bytas ut.

– Reflexvästar som tvättas, koppel som utsätts för väder och vind och vanliga reflexer som samsas med nycklar i jackfickorna åldras och behöver bytas ut, säger Patrik Olsson.

Ta därför för vana att kontrollera gamla reflexer genom att lysa på en gammal och ny reflex på ungefär fyra meters avstånd. Jämför skillnaden mellan den gamla och nya reflexen.

Reflextips för hund- och kattägare

  • Kombinera en lampa med reflex på djuret. Reflexen syns bra när den träffas av ljus, medan lampan syns när det är helt mörkt
  • Hundar med rejäl päls syns bättre med reflexväst än med reflexhalsband
  • Om du använder reflexväst på din hund – tänk på att reflexen bara syns från sidan och alltså inte framifrån eller bakifrån
  • För katten passar ett reflexhalsband bättre för att undvika att den fastnar, kombinera gärna med en lite lampa
  • Se till att även du bär reflexer! Med reflexband fästa runt handlederna och traditionella dinglande reflexer redo i fickorna syns du bra. Bäst syns du med en reflexväst i kombination med dinglande reflexer och en lampa. Kom ihåg att ljusa kläder syns bättre än svarta.