Det är grymt, men effektivt. Människor som slår sin partner skadar ibland även familjens djur. Djuren kan bli en slags gisslan om den våldsutsatte partnern vill lämna förhållandet men inte får ta med sig djuret till ett skyddat boende. Detta var något som Jonna och hennes studiekamrater ville göra något åt. Jonna grundade organisationen VOOV, (Veterinär omtanke om våldsutsatta), ett nätverk där frivilliga veterinärer, sköterskor och studenter fungerar som jourhem åt djur. På så sätt kommer de bort från den som misshandlar och hamnar istället i en trygg miljö.

– Det började med att jag själv upptäckte vilken okunskap det fanns om våld i nära relationer. Jag ordnade en föreläsning bland mina studiekollegor vid Veterinärhögskolan och det var då vi förstod problemen med att djuren hamnade i kläm, berättar Jonna, idag 26 år.  

Detta var tre år sedan och etableringen har gått snabbt. Organisationen finns idag i Uppsala och Stockholm, men snart även i Malmö, Göteborg och Jönköping. I vår startar VOOV i Halmstad, Helsingborg, Skara, Borlänge och Visby.

Hjälpen är tyvärr nödvändig. Studier visar att djuret ofta används som argument för att hålla kvar den våldsutsatta partnern i relationen. ”Sticker du nu har du ingen hund kvar” kan det låta.

– Samtidigt kan djuret vara den enda trygga punkten i livet för den våldsutsatta personen – och djur är sällan välkomna på skyddat boende av allergiskäl, fortsätter Jonna.

Priset Djurens Hjälte ska lyfta fram och premiera en person som på olika sätt skapar trygghet för djur och människor. Jonnas viktiga arbete gör att juryn för priset Djurens Hjälte, som består av representanter från olika djurägarorganisationer, utsett henne årets pristagare. Konkurrensen har varit stenhård med hundratals andra som nominerats på Agrias webbplats under hösten. Förutom äran får hon ett stipendium på 25 000 kronor som ska gå till fortsatt arbete för djuren.

Motiveringen lyder

Att även djur lever farligt i våldsutsatta parrelationer var tidigare ett dolt samhällsproblem, men tyvärr förekommer det att den som utövar våld mot sin partner använder djuret som ett maktmedel. Jonna Fallhagen Gohil såg det ingen annan såg och gjorde det ingen annan gjorde. Tack vare henne finns ett nätverk för våldsutsattas djur så att även de kan få skyddat boende. Hon har för alltid förändrat Sveriges djurskydd och är en stor förebild för oss alla.

Den 27 november tar hon emot priset under Stockholm International Horse Show i Ericsson Globe i Stockholm. Priset får hon av Birger Lövgren, vd för Agria Djurförsäkring som delar önskan om att alla djur - och människor - är värda ett liv i trygghet.

– Priset Djurens Hjälte är till för att lyfta fram eldsjälar som ofta arbetar i det tysta. Vi vill visa att Jonnas arbete är viktigt och förhoppningsvis inspirera andra människor, menar Birger.