Det är förståeligt att man som hundägare blir orolig, rädd och kanske även arg om hunden plötsligt börjar morra i olika sammanhang. Man kan känna en osäkerhet kring hur man bör agera, vad som är rätt och fel att göra, och man kanske börjar fråga sig: är min hund farlig? Kommer den att bitas? Så låt oss reda ut rätt, fel och risker i relation till hundens känsloyttring morr. Ett genomtänkt förhållningssätt kommer att minska risken att hunden utvecklar ett problematiskt beteende och istället ökar hundens trygghet.
Varför morrar hundar?
Varför en hund morrar beror på många faktorer. Det beror på sammanhanget, hundens mående och den person eller hund hunden morrar åt agerande. Ibland morrar hunden för att förmedla att den är obekväm, känner sig hotad eller vill vara ifred. Ofta avtar morrandet om personen/hunden som är mottagare av signalen ökar avståndet till hunden som morrar, vilket tyder på att syftet med signalen var att be om ett ökat avstånd. Detta är vanligt om hunden exempelvis har en resurs av värde, vill vila ifred eller inte klappas på. Ibland är det inte mer laddat än så, och det är ju helt okej för en hund att be om avstånd.
Om en hund som morrar vid hantering, klapp och kel eller närhet vid vila eller sömn är orsaken, eller en påverkande faktor vanligtvis smärta, sjukdom eller obehag i hundens kropp.
Och sedan finns det hundar som morrar av rädsla om negativa erfarenheter gett orsak att känna sig otrygg i ett sammanhang. Ett exempel är hunden som morrar när husse närmar sig, om husse har varit hårdhänt och använt dominans i relation till hunden.
Sedan finns det hundar som morrar när de är arga (eller rädda), men där syftet med morrandet är att hota, skrämma och där nästa steg är attack/bett.
Vad gör man när hunden morrar?
Man kan bli förvirrad och osäker om en hund plötsligt morrar, speciellt om det känns oprovocerat ur vårt perspektiv, eller om hunden inte brukar morra åt en. Där och då, när det sker, är första åtgärden att backa undan från hunden. Ge hunden utrymme och anta ett låg affektivt bemötande: vänd kinden till, luta dig bakåt, prata vänligt och öka avståndet. Allt för att inte trappa upp situationen. Om man istället konfronterar hunden, tar man till dominans i form av att stirra ner hunden, prata den tillrätta, ta tag i hunden eller ställa sig över, ökar hundens rädsla/stress/ilska och läget kan bli farligt.
Därefter bör man fundera på vad som orsakade hundens känsla av otrygghet. I situationen som rådde finns information som kan hjälpa dig att utvärdera varför just din hund morrar i det sammanhanget.
Framöver bör man söka hjälp för hundens dilemma, en etolog och hundbeteendeutredare är rätt person att hjälpa dig, hjälpa din hund. Du kommer få lära dig om bakomliggande orsaker, påverkande faktorer och träningen som hjälper hunden till ro. Du kommer också få lära dig hur hundar med subtila signaler förmedlar att de är osäkra innan de morrar, som en nosslick, snabbare blinkningar eller stirrande blick, en gäspning, sänkt hållning eller en anspänning i kroppen. Att känna igen hundens små signaler på obehag gör att man lättare kan minska risken för att hunden behöver öka sitt uttryck, vilket kan innebära att den morrar. Det proaktiva tänket är a och o vid hantering av hundar i affekt.
Om hunden morrar ofta
Om man har en hund som morrar ofta behöver man utreda orsak och verkan, missar man en bakomliggande orsak eller påverkande faktorer kommer träning inte ha hållbar effekt. Men efter att man åtgärdat hundens orsak till beteendet och optimerat hundens välmående överlag är träning av vikt.
Läs också
Beteendeförändringens tre faser
För att lösa hundens dilemma är det av vikt att förstå beteendeförändringens tre faser där man i första fasen vill minimera att hunden behöver morra, optimera hundens mående och fokusera på annat som stärker hundens trygghet.
Därefter i fas 2 vill man systematiskt och riggat träna in det man vill att hunden ska göra istället för att morra, exempelvis känna sig trygg så att den inte behöver morra eller gå undan om den känner sig trängd.
Och i fas 3 exporterar man lärdomarna till vardagliga kontext, vilket kan innebära sammanhang där morrningar har tagits till. Man vill alltså inte börja träna i ett läge där hunden morrar, där och då är nämligen inte beteendeträning verksam.
Säkerheten – A och O
När man tränar en hund som känner behov av att morra får man inte glömma att detta är en förvarning på bett eller utfall, det är viktigt att tänka på säkerheten. Brukar hunden morra inomhus är det bra att börja träna utomhus, om hunden har en bit historik kan munkorgs-träning vara en viktig start. Ibland kan man behöva träna med hunden bakom en gallergrind eller kopplad. Man behöver vara noga med att förvarna sin eller andras närvaro om hunden tycker det är jobbigt, då förvarningar som "Här kommer jag" minskar stress, ger hunden en förutsägbarhet och minskar risken för det plötsliga som gör att hunden riskerar att trappa upp i stress snabbt. Det är av stor vikt att lära känna sin hunds behov och undvika lägen där hunden känner sig trängd för allas säkerhets skull.
Förändra hundens känsla
Man vill aldrig vare sig bestraffa eller med positiva metoder träna bort en morrning. Att hunden morrar är en avgörande och viktig signal. En hund som lärt sig (med hjälp av godis eller hot) att vara tyst kring sådant som känns obehagligt kan leda till en farlig hund som biter utan förvarning. Sikta istället på att ge hunden många positiva erfarenheter av trygghet i situationer den vanligtvis morrar. Att folk, andra hundar eller du ger avstånd när hunden ber om det med små signaler. Jobba på ett samarbete kring möten, resurser, favorit-liggplatsen, besökare eller vad det nu må vara hunden känner sig trängd kring.
Lär hunden vad den ska göra istället för att hota andra. Poängen är att på sikt, i små steg och under regelbunden träning ändra hundens känsla och även förhållningssätt.
Det tar olika lång tid och resultaten av träningen varierar beroende på individ och livssituation. Men det är viktigt att komma ihåg att godis och avledande lek inte är rätt väg att gå om sådana belöningar inte används för att förstärka ett önskvärt agerande hos hunden och inte bara täppa till en oro för stunden.
Se upp med att locka hunden
Ett klassiskt exempel på när avledning eller lockande förvärrar läget är om man har en hund som visar osäkerhet och kan morra kring främlingar. Många får rådet att låta personen ge hunden godis, med mål att hunden ska äta ur personens hand. Det kan dock leda till att hunden tar sig närmare än den egentligen vågar. Hunden hamnar i en svår situation och kan snabbt vända från ätande till morrande och hugg, för avståndet har kortats i och med matandet. Och avstånd är avgörande för en rädd eller arg hunds förmåga till impulskontroll.
Ett bättre alternativ är att personen får närma sig hunden ute på promenaden, anta ett lågaffektivt bemötande, gå i båge, titta bort och efter en förvarning "Hej Daisy" (utan att titta på eller röra sig mot hunden) kasta till hunden en godbit och samtidigt ta några steg ur läget. Det ger hunden en känsla av kontroll, förutsägbarhet, valmöjlighet, positiv erfarenhet och en avlättnad av personens närhet. Allt en hund vill erfara för att på sikt känna sig trygg med personen. Övningen behöver upprepas och utvecklas för att nå målet som är en god relation med tillit och förtroende.
När hunden morrar åt en familjemedlem
När en hund morrar åt en familjemedlem kan det kännas väldigt tufft och ledsamt. Speciellt för den som hunden morrar mot, det kan leda till konflikter inom familjen och ibland kan man vara oense om hur man ska hantera det. Ett första steg är att fundera över vilka situationer hunden tenderar att morra? Har det hänt något speciellt som kan vara orsaken till att hunden har utvecklat beteendet?
När man har identifierat i vilka situationer hunden morrar är det bra att se över om man kan förebygga att de uppkommer. Det är ofta svårt att träna när hunden redan har gått upp i en känsla, för att få ett bra resultat är det därför klokt att börja träna i andra situationer först. Om hunden till exempel morrar åt en specifik familjemedlem när hunden ligger i soffan är ett första steg att be hunden ligga och vila på en annan plats. Då har man möjlighet att bryta beteendet genom att starta en ny rutin. I kombination med att ändra rutiner och förebygga situationer där hunden kan morra är det viktigt att arbeta på relationen mellan hunden och familjemedlemmen.
Aktiviteter som stärker relationen
- Gå en härlig skogspromenad – låt hunden välja vägen
- Borttappat föremål – ta med en liten leksak eller ett föremål som tillhör dig ut på promenaden, när hunden inte ser "tappa" föremålet och fortsätt sedan framåt en liten bit. Be sedan hunden hjälpa dig att leta.
- Dela på något gott – packa ner något gott till hunden i fikakorgen eller dela med dig av din fika. Sätt er ner i en härlig glänta eller på en bänk och ät tillsammans. Be hunden att vänta på "varsågod" innan den får sin bit. Genom att äta tillsammans skapar man gemenskap och närhet.
- Lek tillsammans – våra hundar är ofta ganska bra på att ta initiativ till lek. Våga vara den som startar leken ibland, det kommer hunden att älska! Locka med en rolig kamptrasa, rulla plötsligt fram en boll eller använd din kropp.
- Uteslut sjukdom eller smärta - Om din hund plötsligt börjar morra i olika situationer är det viktigt att boka en tid hos en veterinär med rätt kompetens för att kunna utesluta sjukdom (internmedicinare) eller smärta (ortoped).
Ta hjälp
Det kan vara svårt att komma tillrätta med problemet själv och det är viktigt att man tränar på rätt sätt så att problemet inte förvärras. Det är därför klokt att ta hjälp av en etolog och/eller beteendeutredare. Välj någon som är modern utbildad, har gedigen arbetserfarenhet av problemet du söker hjälp för och som jobbar med ett helhetstänk kring hundens mående och inte bara vill “träna bort” symptomen.
Förebygg – redan när hunden är ung
Genom att vara proaktiv kan man minska risken för att hundar utvecklar problematiska beteenden av alla dess slag. Gällande morrandet är det av vikt att hunden tidigt får erfara:
- Att dess integritet respekteras.
- Att folk ger hunden utrymme om den morrar.
- Att den får äta, tugga ben och vila i fred.
- Att förhållningssättet till hunden baseras på samarbete och inte konkurrens eller dominans. Att hunden tränas i samarbete kring resurser.
- Att hunden socialiseras i god tid.
Tänk också på vilka situationer du sätter din hund i. Förekom genom att tillrättalägga situationer där det eventuellt skulle kunna uppstå konkurrens eller att hunden känner sig trängd. Genom att samla på sig kunskap, gå bra hundkurser och lära sig mer om hundens språk blir det enklare att kommunicera med sin hund. Det stärker er relation, hunden blir tryggare när den märker att du förstår och lyssnar på vad den säger. Får valpen eller unghunden positiva erfarenheter tidigt kan man förebygga att den blir osäker eller rädd som äldre.