På ett vackert Strömsholm tas vi emot av Martina Torstensson, en av årets hoppstipendiat. Martina visar oss runt i alla stallen, där vi som de flesta andra fastnar speciellt för det maffiga Vita stallet. Här jobbas det på för fullt från tidig morgon till sen kväll.

Ridhuset och Vita stallet på Strömsholm.

Martina är franskfödd och startade sin karriär utomlands. Hon kom till Sverige för att gå Beridarprogrammet på Flyinge för några år sedan. Under denna period gjorde hon även sin praktik hos franska ryttarinnan Pénélope Leprévost, som legat topp tio i världsrankingen under en längre tid. Nu är Martina tillbaka i Sverige för att gå ett år som hoppstipendiat på Strömsholm.

– Det är skönt att ha koppling till både Frankrike och Sverige, att ha tävlat och utbildats i båda länderna tror jag är en stor fördel, säger Martina.

Stalltjänst i Norra stallet.

Tävlat i dressyr

Martina Torstensson har sedan barnsben haft ett stort hästintresse. Tävlingsådran växte sig stark redan som sjuåring med skimmelponnyn Ramses. Sedan dess har hon tävlat i både dressyr och hoppning, men först på senare dar bestämde hon sig för att satsa stenhårt på hoppningen. Att få komma som hoppstipendiat till Strömsholm har sedan länge varit en stor dröm.

– Det gäller att aldrig ge upp sina drömmar och att träna för att lyckas, det är det som fått mig att komma dit jag är idag. Och förhoppningsvis det som kommer att få mig att bli bäst på det jag älskar, hoppning.

Martina rider hästen Hilton.

På väg ut ur Vita stallet stöter vi på Jens Fredricson, stallmästare på Strömsholm och även Agrias profilryttare. Tillsammans med Jens, tre andra stipendiater och lärare driver Martina Hästutbildningsavdelningen på Strömsholm. Det ligger på deras ansvar att utbilda och fortbilda såväl skolhästar som externa hästar.

– Det är mycket jobb, men det är värt varje minut, avslutar Martina intervjun.

Jens Fredricson, Agriaprofil och Stallmästare på Strömsholm, på hästen Avon. 

Strömsholm

  • Utbildningsanläggning med spetskompetens inom hoppning, dressyr och brukshästkörning.
  • En av Hästnäringens Riksanläggningar.
  • Samarbetspartner med Agria Djurförsäkring.