Tiden i livmodern och födseln är den mest kritiska perioden av varje hästs liv. Oavsett hur duktiga veterinärerna är så är det än i dag bara drygt 70 procent av alla betäckta ston som fölar.

– En foster- och fölförsäkring handlar om grundtrygghet. Skulle det hända något så slipper man fatta några beslut när det är som mest kritiskt, säger Aja Blomberg-Andersson som är ledamot i ASVH, Agria ombud och driver Ågårds hingststation.

Agria Foster- och Fölskydd går att teckna från det 40:e dräktighetsdygnet och fram till 30 dagar före beräknad fölning. Försäkringen ersätter veterinärkostnader upp till 120 000 kronor och man kan även få ersättning för betäckningskostnader.

Försäkringen gäller fram till fölet är trettio dagar gammalt.

– Det känns tryggt när man kanske lagt ut  många tusen på en bra hingst, säger Aja som själv föder upp drygt fyra hästar om året."Varför har man inte försäkring?"

Björn Sjöström, Agria ombud som fött upp travhästar i liten skala, är inne på Ajas spår.

– Jag förstår egentligen inte varför man inte har försäkring. Med en sådan behöver aldrig plånboken bestämma om något skulle gå fel.

Björn har alltid haft sina föl försäkrade men han vet vad som kan hända och ser till att skaffa proffshjälp när dräktigheten går mot sitt slut.

– Jag har alltid lämnat stoet hos ett proffs så födseln ska gå så bra som möjligt, säger Björn.

När fölet är två dagar ser Björn till att de får en individuell försäkring.

Få våra bästa tips och råd om hästköp
Ja tack, jag vill gärna få Agrias nyhetsbrev med erbjudanden och information.
Så behandlar vi personuppgifter

Du kan närsomhelst avregistrera dig från nyhetsbrevet genom att kontakta oss på telefon 0775-88 88 88 eller genom länken längst ner i nyhetsbrevet.

Hästar är vanedjur

Aja Blomberg – Andersson har, med sina dryga fyra föl om året, god erfarenhet av fölningar. Hon har skapat goda förutsättningar för sina ston, de står väl avskilda från tävlingshästar för att undvika smittor. Aja har ett par knep för att fölets ankomst ska gå lätt.

– När jag vakar över stona så brukar jag alltid gå ut i stallet vid precis samma klockslag. Hästar är vanedjur och har man koll på vad de brukar göra vid ett visst klockslag så vet man att något är på gång om hästen gör något annat än den brukar. Den natten kan man vara extra uppmärksam, säger Aja.

Ett bra tips som Aja har är att skaffa en individuell försäkring på fölet så snabbt som möjligt.

– Ska man betäcka stoet på fölbrunsten så bör man ha försäkring på fölet innan man åker till hingststationen. Fölet ska åka transport och komma till en ny miljö. Då kan mycket hända!

Agrias hästförsäkringar

Bra saker att ha hemma inför fölningen

  • Nappflaska
  • Telefonnummer till veterinär
  • Påsar att förvara mjölk i – mjölkar stoet bra kan man spara och frysa in till behov
  • Någon typ av övervakningssystem
 

Stoet fram till fölets födsel

Månad 1-2 Stoet är extra känsligt för stress efter som fostret simmar runt och ännu inte fäst sig i livmodern.
Månad 5 Stoet får inte längre delta på tävling. Första vaccinationen mot virus abort om det ska göras.
Månad 7 Andra sprutan mot virus abort. Två tredje delar av fölets tillväxt sker under sista delen av dräktigheten. Se över foderstaten!
Månad 9 Vaccination mot virus abort, hästinfluensa och stelkramp.
Månad 11 Dags för föl!