Våga ta plats på dressyrbanan

Det är viktigt att våga ta plats och som lärare ska man känna sina elever. Patrik Kittel höll en miniclinic i Scandinavium på temat ”att vara tränare”. Visningsryttare var Rose Mathisen från Gränsbo Stuteri på snygga Zuidenwind.

Patrik Kittel han knappt hoppa av Toy Story efter segervarvet han fick göra för sin andra plats i världscupen förrän det var dags att gå in på banan och hålla clinic. Temat för dagen var tränarrollen. Patrik tycker att det som tränare är viktigt att känna sina elever.

– Alla är så olika, vissa blir så nervösa bara vid tanken på att tävla medan andra mera är ”nu ska jag gå in och vinna”. Man måste coacha de olika ryttarna på olika sätt, förklarade Patrik.

Trots att han själv har flera mästerskapsmedaljer och länge hade svenskt rekord i Grand Prix och Grand Prix kür så avslöjade han att han är den osäkre ryttaren.

– Jag undrar alltid om jag verkligen har rätt att vara på banan och tänker att jag kommer göra bort mig.

För sådana tankar har Patrik ett knep:

– När det blir så då tänker jag att jag faktiskt har betalat för att vara inne på banan i sex minuter och då ska jag vara det också.

Patrik tycker att inställningen till ridning är viktig. Som ryttare handlar det om att våga vara bra med sin häst.

– En bra inställning är att våga tänka att man faktiskt kan rida men att man har mycket kvar att lära. Man har rätt till att vara där man är.

Knycker gärna idéer

När Patrik är på framridning eller tävlingar så knycker han gärna idéer. Han tittar på de andra ryttarna och ser vad de gör bra.

– En sak jag snodde av Carl Hester var när han sa att man skulle ha händerna framför sig, så hade jag aldrig tänkt på det förut så det uttrycket snodde jag.

Rose och Zuidenwind travar runt i en lång och låg form och hingsten börjar slappna av. Men Rose håller sig mest på ena sidan banan.

– Vi människor är ju sådana att vi gärna undviker faran och rider hellre någon annanstans om hästen tycker att ett ställe är läskigt. Ta tid på dig att lösa problemen, tycker Patrik.

Tid är en annan fråga som Patrik ofta får. För hur länge ska ett ridpass egentligen pågå?

– Det beror på hästen! Det kan vara tio minuter eller en timme och tio minuter. Det viktigaste är att hela tiden vilja göra det man gör bättre och ha ett mål.

De 40 minuterna är snabbt förbi. Patrik avslutar med att säga att publiken får dras med honom ett par år till för han har mål – och det är att han ska vinna i Göteborg igen!

Med tanke på publikens applåder var det ingen som hade något emot att se honom igen!

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg