Vi träffade Lisen Bratt Fredricson för att höra mer om Ungdomsdagen och passade på att få lite tips kring hur du som ryttare kan tänka för att utvecklas som ryttare och få en hållbar och frisk häst.

- På ungdomsdagen kommer du som ryttare eller hästintresserad kunna lyssna till föredrag och seminarium om hur du som ryttare utvecklas vidare tillsammans med din häst. Vi vill att alla ska känna sig välkomna, inte bara satsande ryttare, säger Lisen Bratt Fredricson.

- Elmia är en perfekt plats att ha en sådan här dag på – dels då det är så många kunniga och kompetenta ryttare och profiler som är här och dels för att de flesta för en gångs skull har lite tid över att dela med sig av sin kunskap på. Jag tror att man oavsett vilken nivå man är på i sin ridning kan komma hit på lördag och bli inspirerad!

Lisens bästa tips för att utvecklas som ryttare

  • Oavsett nivå är det alltid bra att ha satt upp en målsättning och en plan för sin ridning – då blir det roligare att rida! Sätt upp både långsiktiga och kortsiktiga mål, stora som små om du vill utvecklas tillsammans med din häst eller ponny. Ett bra verktyg är Agrias coachingmall där du tillsammans med din tränare kan sätta mål för din ridning och hur du ska nå dit.
  • Kunskap är det starkaste vapnet för att lyckas! Att du kan mycket, inte bara rida, är en nyckel för framgång. Var nyfiken och satsa på att lära dig så mycket du bara kan om hästar och de saker som påverkar hur du får en frisk och hållbar häst och hur du lyckas som ryttare – då kommer du långt!
  • Se nervositeten du känner inför en tävling eller en läskig uppgift som bränsle istället för något du vill bli av med. Nervositet är jobbigt och obehagligt, men försök att lära dig acceptera den istället för att kämpa emot den.
  • För att få en frisk och hållbar häst som håller länge behöver du känna din häst när den är frisk. Med det menar jag att du ska veta hur hästen känns när den är frisk – då är det mycket lättare att upptäcka om den inte mår bra. Ta ut den och longera den på stallbacken, känn igenom hästen eller ponnyn. Notera hur den ser ut och hur den känns när den mår bra.
  • Var nyfiken! Om du behöver åka till veterinären eller tar hem hovslagaren för att sko, försök att vara med vid besöket och var delaktig! Ställ frågor, diskutera och lär dig mer om hästar och framförallt - just din häst.

Ungdomsdagen är gratis för deltagande ponny, junior och young-rider. För övriga är samtliga tillfällen vid Fan Zone gratis. För inledande och avslutande föreläsning är biljettpriset 100kr. Här kan du köpa biljett och läsa mer om dagen.