Grattis, Jens! Hur känns det så här ett par dagar efter VM?

– Det känns väldigt bra, jag är mer än nöjd! Otroligt många hör av sig och det kommer fram folk och grattar, till exempel nu när jag var inne på Konsum i Lund och skulle handla lite. Vi var i Stockholm i måndags för intervju hos SVT, då blev vi eskorterade av Jas-plan när vi flög in mot Arlanda. Och på tisdagskvällen ordnade min hemby Löberöd ett jättefint firande med hundratals människor på plats.

Matchningen av Markan Cosmopolit (”Cosmo”) inför VM, hur har den sett ut?

– Jag sa till förbundskapten Henrik Ankarcrona efter tredjeplatsen på världscupfinalen i april att ”jag kommer att göra en helhjärtad satsning och både jag och hästen kommer att vara 100-procentigt i form till VM”. Han kunde förstås inte lova mig någon plats i laget och det handlade inte om det, utan om att jag själv hade bestämt mig.

– Cosmo fick fem-sex veckor efter världscupfinalen när han gick i hage, galopptränades var fjärde dag och gymnastiserades med dressyrarbete. Han reds nästan som en fullblodshäst eftersom jag ville ha honom optimalt grund- och konditionstränad. Sedan gjorde han bara tre tävlingar innan VM – det var Stockholm Horse Week, Rotterdam och Falsterbo.

– Han har hoppat helt fantastiskt hela året på de relativt få tävlingar han har gjort, vi har haft 67 procent nollrundor i 1,60. Det var mycket det jag blev VM-uttagen på.

Jens Fredricson och Markan Cosmopolit över ett hinder på VM i Herning 2022.Foto: Roland Thunholm

Att träna mer och tävla mindre, är det ett vinnande koncept?

– Det är helt beroende på häst, vissa hästar behöver tävla mycket, till exempel om de blir tittiga och spända. Men Cosmo behöver inte det, han har nerv men är inte tittig av sig.

Du lyfter gång på gång i intervjuer hur viktigt samarbetet med din hustru Isabelle Fredricson har varit.

– Det är verkligen en ynnest att ha en fru som både är veterinär och kiropraktor. Hon har hand om all medicinsk kontroll av hästarna, det är få förunnat att ha den kompetensen ”in-house”.

– Sedan har vi utvecklat ett arbetssätt där hon hjälper mig att organisera och strukturera tävlandet, vi är ett team. Jag har inspirerats mycket av min bror Peders fördjupade bangång. Han antecknar själv, men vi gör så att jag går banan ”på känsla” och räknar galoppsprång medan Isabelle antecknar och räknar meter. Därefter analyserar vi tillsammans och bestämmer i detalj hur jag ska rida, efter att ha stegat alla potentiella vägar.

– Många ryttare har tävlandet som sin huvudsakliga syssla men för mig har det varit den lilla delen, nästan som en hobby. Jag brinner verkligen för att utveckla ridsporten och aveln, bland annat genom mitt arbete på riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm och genom mitt samarbete med Lövsta stuteri. I och med att det är svårt att få tiden att räcka till har det varit ovärderligt att ha stöttningen med det precisa kring tävlandet. Och Isabelle är fenomenal på att organisera.

Svenska guldlaget på podiet under VM i Herning 2022.
Foto: Roland Thunholm

Vad ska Cosmo göra nu?

– Han, jag och min nya häst Diarado’s Rose ELiTH åker till Spruce Meadows i Kanada i början på september, det blir Cosmos första flygresa. Därefter drar inomhussäsongen igång. I och med att han fick så många veckor tävlingsfritt efter världscupfinalen är det inga problem för honom att tävla på.

Han är fortfarande ung, elva år. När tror du att Cosmo kommer att vara på topp?

– När han är 14 eller 15 år kanske. För hållbarheten och för att hästen ska få en lång karriär är det viktigt att ha ett bra samarbete med sin hovslagare och att vara väldigt noggrann med grundridningen. Din häst behöver vara rakriktad, liksidig och röra sig i balans i det dagliga arbetet. Börjar den gå på bogarna i framvikt, och man drar ihop den med tyglarna, då kommer skadorna.

– Grundridning är skitenkelt när du vet hur du ska göra, men jättesvårt innan du har hittat rätt. Har du aldrig suttit på en häst som är helt genomsläpplig och liksidig, som drar upp magen och sträcker ut halsen framåt-nedåt, då är det knivigt att veta vad du ska leta efter. Det måste upplevas, lite som med smaken av curry, den är svår att beskriva.

– När du har hittat hur du ska rida en häst korrekt på marken med hjälp av sits och vikt, då blir ridningen en konst. Och det är det som är nyckeln till mina framgångar, det är därför jag tjatar så mycket om grundridningen.

Till vardags är du stallmästare på riksanläggningarna. Finns det någon lärdom från VM som du tar med dig till dina elever?

– Det skulle nog vara att när du är på tävling, då måste du tro på dig själv, det går inte att lägga ansvaret i någon annans händer. Jag äger min framridning och mina beslut, att skylla på någon annan hjälper aldrig.
  

Because all horses are champions

På Agria förenas vi i kärleken till hästarna och i år agerade vi stolt sponsor för hoppningen på VM i danska Herning (6–14 augusti 2022), där fyrbenta världsmästare korades. Samtidigt är vår övertygelse och ledstjärna att precis alla hästar är mästare – på sina egna vis.

Kollage av bilder från Agrias VM-kampanj "Because all horses are champions".

Agrias profilryttare – Jens Fredricson

Landslagsryttaren Jens Fredricson är till vardags stallmästare på riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm.

Läs mer om Jens Fredricson