Kristian driver tillsammans med sin familj en av Sveriges största ridskolor där han ansvarar för bland annat hästinköpen till verksamheten. Med åren har han lärt sig vilken typ av häst som lämpar sig bäst för ridskoleverksamheten när man ser till hållbarheten.

– Hästarna måste självklart passa in mentalt och trivas med sin uppgift som lektionshäst men driver man en ridskola så är man beroende av att hästarna går sina lektioner och inte står i sjukboxen, förklarar Kristian.

Det är flera faktorer som avgör om en häst håller sig frisk men en faktor som väger tungt är att hästen har rätt förutsättningar rent fysiskt.

En bra ridskolehäst enligt Kristian ska vara välbalanserad, ha enkla gångarter och ha en hög ridbarhet. Det måste vara enkelt för en häst att röra sig utan någon spänning i rygg och nacke, varför det är viktigt med en bra halsansättning och att ryggen inte är för lång. Om en häst ska hålla i många år är det också en förutsättning att den har bra hovar och benställning.

– Om en häst inte är helt korrekt i sina hovar och benställning så kan man till 100% räkna med problem, berättar Kristian av erfarenhet.

Kristian inleder sin föreläsning i Hästkliniken Södertörns teorisal

Dressyrhästen

Eftersom Kristian själv rider och tävlar dressyr på Grand Prixnivå kunde han också berätta vilka förutsättningar och egenskaper han vill att en dressyrhäst ska ha. Han sa att dressyrhästen också ska vara välbalanserad men ha utvecklingsbara gångarter. Den ska ha en bra halsansättningen samt ha lätt för att komma in under sig med bakbenen. Han vill att den skall vara byggd i ”uppförsbacke”.

– Det ska kännas som om hästen är på väg uppåt och framåt, inte neråt, säger Kristian.

Självklart måste även dressyrhästen ha korrekt benställning och bra hovar. Den måste ha en stor arbetsvilja och Kristian jämför dressyrhästarna han väljer med Ferraris och ridskolehästarna med Volvos.

– Ridskolehästarna ska vara mer som långdistanslöpare, en volvo om man jämför med bilar, säger Kristian lite skämtsamt.

Kristian instruerar hans beridare inför publik på clinicen

Variera träningen

Det är både viktigt och nyttigt att ge sin häst en varierad och allsidig träning. Kristian gav förslag på olika träningsalternativ som skapar en sund och hållbar häst. Genomgående är att man som ryttare måste anpassa träningen för hästens ålder, det gäller framförallt uppbyggande träning, styrka och teknikövningar. Han berättade att han ofta ser dressyrhästar som har en tendens att vara lite väl runda om magen och anledningen är att de till största del arbetas i trav.

– Det enda sättet att träna hästens bukmuskulatur är att låta den arbeta i galopp och gärna intervallträning för att få en bra kondition på köpet, tipsar Kristian.

En häst som inte är ordentligt lösgjord klarar av att utföra rörelserna ryttaren kräver, men för att rida ett program på en högre procent så krävs det att hästen är det. Det är inte bara i tävlingssammanhang som hästen gynnas av att vara lösgjord utan även i vardagen. Detta för att slippa problem med bland annat stelhet som i längden kan leda till hältor.

Föreläsningen hölls i Stav på Hästkliniken Södertörn

Glöm inte friskvården

Kristian påminde också om att man inte får glömma friskvården i träningen, vilket han själv ser till att göra genom att arbeta sina hästar på töm och lina. Om hästen han rider känns trött dagen efter den gått ett hårt pass väljer han hellre att arbeta den i skritt även om veckoplanen såg annorlunda ut från början för den hästen.

För att behålla glädjen och en positiv inställning hos hästen får man inte glömma att variera träningen med skogsturer och även lägga till lite bommar och hinder i träningen för dressyrhästen.

Till sist tyckte Kristian att man måste vara en realist och fundera över sin målsättning. Har min häst tillräckligt bra förutsättningar för att kunna klara av klasserna jag vill rida? Vart går gränsen för min häst?