Tävlingshästar på toppnivå är vana vid att resa världen runt och bo i olika stallar. På internationella tävlingar, inte minst under ett VM, måste hästarnas välfärd ha högsta prioritet. Något som involverar en stor del av alla som jobbar inför och under mästerskapet.

Kontrollerar att reglerna följs

Maria Hernek har ett antal OS och VM på sitt cv, i danska Herning kommer hon att fungera som ”overall chief steward”. Stewards är funktionärer vars uppgift är att kontrollera att ryttarna och teamen runt dem följer de regler och förskrifter som det internationella ridsportförbundet FEI har tagit fram.

– Just i Herning har jag samma roll som jag hade på OS i Tokyo. Jag fungerar som en organisatör och personalledare, sedan har jag hjälp av respektive disciplins chefsteward. Mitt uppdrag är att förbereda och se till så att vi kan leverera den bästa sporten från VM, berättar Maria Hernek.

Flera grenar rids parallellt 

I Herning pågår många grenar parallellt, då det finns tre huvudarenor som används samtidigt.

– På ett OS har du bara en huvudarena och det rids en gren i taget. Här händer det mycket samtidigt och det ställer höga krav på att backstage-jobbet fungerar. Det gör det mer komplext och kräver mycket planering, konstaterar hon.

De stewards som får chansen att jobba på VM är rutinerade och har hög kompetens. En del av uppdraget är att se till så att hästarna sköts på bästa sätt, och att det finns rätt förutsättningar för det.

– Bland annat handlar det om att se till att vi har tillräckligt många träningsarenor, så att hästarna kan få röra på sig när de behöver. Vi har cirka 550 hästar i gång samtidigt under de mest intensiva dagarna – ska du rida, träna, longera och samsas med 550 hästar samtidigt gäller det att se till att det finns plats, säger Maria Hernek och fortsätter:

– Det finns longeringsplatser och ett område som kallas ”Horse welfare area” i Herning, en plats där du kan gå med hästarna och låta dem beta. Det är viktigt att både hästskötarna och hästarna kan komma ut ur stallarna och bort från arenan, att hästen har möjlighet att bara vara häst en stund.

Viktigt att det är lika för alla

Alla arenor och områden övervakas av FEI-stewards hela tiden. Förutsättningarna ska alltid vara desamma för alla ekipage – det måste vara ”fair play”, oavsett när på dagen man startar.

Så när kan det krävas att en steward rycker in, för att säkra hästens välfärd?

– Om en häst tränas på ett otillåtet sätt, säg att det på framhoppningen byggs ett hinder som inte är enligt reglerna. Då agerar den steward som är ansvarig för banan genom att direkt ta kontakt med tränaren för att rätta till felet. Rör det sig till exempel om en markbom som ligger för långt in på hindret, så blockerar man i princip hindret för att undvika att ryttaren hoppar ett felaktigt hinder. Och så diskuterar man saken med teamet runt ryttaren.

– En sådan händelse sker otroligt sällan, under en VM-vecka kanske det händer ett fåtal gånger. Tränarna är så pass rutinerade och professionella, skulle det hända så är det oftast ett rent misstag, menar Maria Hernek.

Redo att hjälpa till eller agera

Hon beskriver rollen som steward med att ”vi syns, och är alltid redo att ingripa, men det behövs sällan”.

– Vi har tre ledstjärnor för vårt arbete; vi hjälper, vi förebygger, och behövs det så ingriper vi. Till 90 procent handlar arbetet om att hjälpa. Till exempel jobbar vi nära teamet som är ansvarigt för underlaget, och ger dem rapporter om hur det fungerar eller inte fungerar. Kanske behövs det vattnas under en paus eller liknande.

– Det är viktigt att det är lika för alla, en del av vårt arbete är att se till att det är så. Det är mycket ett serviceyrke, konstaterar hon. 

Maria Hernek återkommer till hur viktigt det är att i rollen som steward vara noga med vad man gör, och att allt hanteras på rätt sätt. Därför måste du ha kunniga och erfarna stewards, särskilt på ett stort mästerskap.

– Hästvälfärden är en stor apparat. Den innefattar allt från att det ska finnas duktiga veterinärer och hovslagare på plats, för att snabbt kunna hjälpa hästarna om det behövs, till att se till att gödseln forslas bort så att vi inte har överfulla containrar vid stallarna.

VM avslutas med Agria Super Sunday

Agria är huvudsponsor till hoppningen under ECCO FEI World Championships i danska Herning. Agria Super Sunday avslutar det nio dagar långa mästerskapet den 14 augusti, det är dagen då den individuella hoppningen avgörs. Kan Sverige hoppa hem ännu en mästerskapsmedalj?

Här kan du ta en titt på tävlingsplatsen i Herning: