Agrias Anton blir EM-maskot

Ponnyn Anton, känd från Agrias Ponnyklubb som dessutom har en egen tecknad serie, är utnämnd till officiell EM-maskot för FEI EM i ridsport i Göteborg. Anton finns ofta med i Agrias monter på tävlingar och är van vid att visa upp sig, träffa hästfolk och vara barnens favorit.

Tanken är Anton ska hjälpa till att skapa uppmärksamhet för EM och hästsporten i en bredare målgrupp. Här ger han sin syn på sitt nya uppdrag:

Anton, hur kommer det sig att just du blev EM-maskot?

- Jag har ju lite vana av tävlingshästar, eftersom det är det som är mitt ordinarie jobb. Jag följer med på tävlingar och håller ordning på unghästarna, så att de känner sig trygga och glada. Mina skötare säger att jag är väldigt bra på det, så det är väl därför jag fick det här hedersuppdraget.

Men du är ju så liten, bara 80 cm hög, och tävlingshästarna är så stora, runt 170 cm, hur fungerar det?

- Är man kung så är man. Jag gillar att ha koll, och då kan de andra hästarna slappna av. I vår värld spelar storleken ingen roll, bara man gör sitt jobb.

Vad ska du att göra under EM?

- Först och främst så kommer jag att visa upp mig mycket innan EM för att folk ska förstå hur stor och viktig hästsporten är. Under EM ska jag försöka lära mig så mycket som möjligt så att jag kan bli lika bra som stjärnorna när jag blir stor. Ja, och så ska jag väl gå banan och sådant som folk vill ha hjälp med. Det har jag gjort många gånger tidigare, bland andra med Douglas Lindelöw.

Är det någon speciell gren som du är nyfiken på?

- Jag gillar alla grenarna, men ska spana in körningen speciellt. Det skulle jag kunna tänka mig att vidareutbilda mig i faktiskt.

Om Anton:

Anton är född på stuteri Gestüt Seedeich som är ett minishetlandstuteri. Hans riktiga namn är Seedeihs Anton och han är sex år. Till vardags bor han numera hos familjen Sander utanför Varberg.

Här finns filmen med Anton i arenan på Gothenburg Horse Show.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg