Lika glada som fjolårets vinnare var Margareta Norenius  som tog hem årets tävling bland många tävlanden, och vi fick oss en pratstund med henne.

Hej Margareta, stort grattis till vinsten av Vinn en hingst!

- Tusen tack! Först och främst är det klart att man blir oerhört glad när något oväntat och positivt händer som detta att vinna en betäckning av Gränsbos hingstar, så vi är väldigt glada, säger Margareta Norenius, uppfödare från Stall Järsgården.

Berätta lite om dig själv och din uppfödning på stall Järsgården. Vad har du för bakgrund inom hästvärlden? 

- Jag bedriver tillsammans med min man en liten uppfödning av halvblod med dressyrinriktning och araber för galopp/distans på Järsgården. Själv började jag rida på ridskola som liten men har inte jobbat med hästar på heltid förrän de senaste tio åren. Svenska Blå Stjärnans kurser inom häst/jordbruk, tiden på K1 och Svensk Galopps tränarkurser har varit en bra grund att stå på.  Dessutom har vi träffat många trevliga ”hästmänniskor” i Skåne som på olika sätt bidragit till verksamheten med inridning osv, säger Margareta Norenius.

Uppfödningen började med att jag köpte ett sto, dräktig med Rubinrot, av en väninna.  Sedan ökade intresset ytterligare och vi köpte en gård, betäckte min ridhäst som är diplomsto e Panasso, därefter köpte vi ännu ett sto e Master och på den vägen är det!

Du vann tävlingen under Breeders, har du startat någon häst i finalerna?

- Vi har ännu inte haft någon avkomma i final på breeders men försöker visa alla ston på treårstest innan betäckning, alternativt inför försäljning.Vi har unghästar som vi hoppas på efter bland annat Fürstenlook u Ampér/Master. Sedan är det förstås helt avgörande att man får rätt köpare till varje häst.

Tävlingen är ett samarbete med Gränsbo stuteri, där du har möjlighet att välja en valfri betäckning ur deras hingstprogram. Har du redan nu någon favorit?

 Efter Zuidenwind har vi ett tvårigt sto, Happy Wind, som ser lovande ut. Det är möjligt att valet faller på den hingsten och att det blir en omparning med samma sto e Panasso/Guiness.