Irländaren Shane Sweetnam har fattat, Lauren Hough och Pénélope Leprevost lika så. Svenska hästar, Swedish Warmbloods, är inne och de är amerikanarnas och irländarnas nya favoriter. Frågan är egentligen varför svenska köpare vänder sig till utlandet.

- Faktum är att av de sex bästa svenska varmbloden i den internationella hopprankingen så är det bara Lunatic som har svensk ryttare, säger Karl-Henrik Heimdahl, VD på ASVH, Avelsföreningen Svenska Varmblodiga Hästen.

På världsrankingen över de stamböcker vars hästar lyckas bäst på tävlingsbanorna låg den svenska stamboken efter augusti på en sjätte plats i både hoppning och dressyr.

- Då ska man komma ihåg att det föds betydligt större antal föl inom många andra stamböcker. Vår avel i Sverige är förhållandevis liten, säger Karl-Henrik Heimdahl.

Karl-Henrik tycker att vi svenskar behöver bli bättre på att ta hand om det egna materialet, det är bra nog. En som upptäckt våra fina hästar är den USA-baserade irländske ryttaren Shane Sweetnam som faktiskt nästan bara rider svenska varmblod för tillfället. Tre av hans topphästar är svenska varmblod,det är Cyklon, tidigare riden av Niklas Arvidsson, Maria Gretzers Fineman och Beluga som Satu Likkonen utbildat.

Snygga att titta på

- Svenska varmblod  har bra huvud, de är modiga, pålitliga och snygga, vilket hjälper om man ska sälja dem vidare. Pia Levin har hjälpt mig hitta riktigt bra svenska hästar som jag haft stora framgångar med, säger Shane Sweetnam.

De hästar han inte själv fortsätter tävla med på internationell nivå säljer han vidare.
- I Sverige är det mest tjejer som rider och det är likadant här i USA, då passar också hästarna amerikanskorna bättre, förklarar Shane Sweetnam. 

Shane Sweetnam på en av sina SWB-hästar, Cyklon.

Karl-Henrik Heimdahl tror att svenska hästar kan bli ännu framgångsrikare om ett par år.

- Vi har just nu en guldgruva med ston efter Cardento och med intressanta morfäder på väg in i avelsboxen efter ett antal aktiva år i hoppsporten. Den här genbanken måste vi utnyttja och med rätt hingstval finns förutsättningar för att få riktigt bra avkommor.

Bra tävlingar krävs

För att hästarna ska få chans att komma upp och visa sig på högsta nivå krävs att de får tillgång till riktigt bra banor att träna på. Agria har valt att stötta flera unghästtävlingar och projekt. De sex bästa svenska hästarna just nu har gemensamt att de alla utbildats i det svenska systemet och har deltagit i unghästtävlingar så som Breeders Trophy.  Nu gör de internationell karriär utomlands.

Förutom ASVH:s eget Avelschampionat som avgörs i september är Agria också med och sponsrar Champion of the youngsters, tävlingen som blivit en helt galen succé enligt arrangören. I augusti lastar Sveriges alla unghästryttare sina hästar och drar till Skövde för att tävla i numera fem dagar.

Vad är det då som drar så med Skövde?
- Det finns ingen liknande tävling i Sverige. Vi ger de unga hästarna chansen att hoppa på en spektakulär tävlingsplats med alla sorters hinder och på banor som är längre än åtta språng, förklarar Haide Westring, press och informationsansvarig.

Tanken med Champion of the Youngsters är att unga hästar ska byggas upp och komma hem med känslan att de gärna vill tävla igen. Agria gillar tanken och sponsrar därför hela meetinget.

- De unga hästarna är de som ska bli framtidens Butterfly Flip och Briar. De behöver komma ut på proffsiga tävlingar och se sig om redan nu för att lyckas på de internationella banorna framöver, säger Stefan Fur på Agria.

Unga hästar i Ericsson Globe

I år ser Agria till att de unga hästarna får komma till ridsportens riktiga finrum – Ericsson Globe där Europaeliten samlas. De bästa sjuåringarna kommer att få göra upp i en final och en mer spektakulär tävlingsplats går knappast att få.

- Svenska uppfödare ska vara stolta och det tror jag att många av dem är. De senaste åren har andelen sålda foster- och fölförsäkringar ökat hos oss och det tycker jag tyder på att man faktiskt är medveten om vilken guldklimp man kanske har i stallet, säger Stefan Fur.

Missa inte höstens unghästtävlingar, den 22-25 augusti är det Champion of the Youngsters och under hela vecka 40 gör unga talanger upp om vem som är bäst i varje ålders kategori i hoppning och dressyr i Flyinge.
- Agria är på plats på båda ställena.

 

 

 

Svenska varmblod på världsrankingen augusti 2013:

17:e plats
Ohlala e. Orlando u. Carrera e. Cardento. Ryttare: Lauren Hough, USA. Uppfödare: Leif Nilsson, Vollsjö.

23:e plats
Lunatic e. Landlord u. Utriette e. Utrillo. Ryttare: Jens Fredricson, Sverige. Uppfödare: Magnus Dyrendahl, Slöinge

42:e plats
Nice Stephanie e. Cardento u. Ralméa e. Ralmé Z. Ryttare: Penelope Leprevost, Frankrike Uppfödare: Karin Engström och Stefan Israelsson, Uddevalla.
    
65:e plats
Ligist e. Levantos II u. Chamina e. Robin Z. Ryttare: Reed Kessler, USA. Uppfödare Lars Erik Fyrberg, Täby.

141:e :plats
Märtha Louise e. Maloubet de Pleville u. Virginia Wolf e. Wolfgang. Ryttare: Conor Swail, Irland. Uppfödare: Karl-Henrik Heimdahl, Flyingeby.

175:e plats:
Cyklon e. Cardento e. Cassandra e. Cortus. Ryttare: Shane Sweetnam., Irland. Uppfödare: Bo Lindroos, Vislanda.