Krampanfall och epilepsi

En av mina katter fick häromnatten ett krampanfall. Veterinären misstänker epilepsi. Kan en katt med epilepsi leva ett normalt liv? Vill inte att min katt ska behöva plågas för att jag vill ha kvar henne av själviska skäl.

Veterinären svarar:

Eftersom att din veterinär misstänker epilepsi antar jag att ni har gjort kontroll för andra eventuella orsaker till krampanfall. Det kan nämligen bero på många andra saker än epilepsi. Om andra orsaker kan uteslutas brukar man ge diagnosen idiopatisk epilepsi. Din katt har endast haft ett anfall och behöver då inte medicineras och kan leva på som vanligt. Får den däremot fler eller allvarligare anfall behöver veterinären sätta in medicinering för att katten ska må bra. Det finns många katter som lever ett gott liv trots sin epilepsi!

Symtom

Symtomen kan variera och vara antingen fokala eller generella. En katt som endast får exempelvis ryckningar i ansiktet har fokala anfall. Fokala anfall begränsar sig till specifika delar på kroppen. Medan en katt som krampar i hela kroppen har generaliserande anfall.

Orsak

Epilepsi uppkommer när kattens nervceller i hjärnan blir överaktiva. Varför sjukdomen uppkommer går inte alltid att fastställa och det kallas då idiopatisk epilepsi. Orsaken till epilepsi kan alltså vara okänd.

Andra kända orsaker till epilepsi är sjukdomar eller skador i hjärnan och kallas sekundär epilepsi.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Ta din katt till veterinär för att först utreda om det finns en bakomliggande sjukdom eller skada som lett till anfallet.   

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?