Fästingbett på katt

Min katt får varje år några fästingbett. Ibland får jag inte bort fästingen helt, är det farligt?

Veterinären svarar:

Det är inte farligt om du inte får bort hela fästingen. Det viktigaste är att du plockar bort fästingen så fort du ser den. Om en del av fästingen blir kvar sköter oftast kroppen det själv genom att stöta ut resterna. Om det blir lite infekterat av fästingen kan du rengöra själv. Om såret inte verkar läka ut beställer du tid hos din veterinär.

Vad kan jag göra själv?

Det är bra att regelbundet gå igenom din katt för att upptäcka fästingar. Ta bort fästingen när du ser den och tvätta rent om det behövs. Du rengör med exempelvis tvål och vatten eller koksaltlösning två gånger om dagen vid behov.

För att slippa fästingar finns det olika preparat hos veterinär och på apotek. Välj ett som passar dig och din katt. Var noggrann med att läsa på förpackningen att medlet är för katt, då det finns medel för hundar som är dödliga för katt!

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om det blir en infektion av fästingbettet som inte läker eller om du misstänker att katten drabbats av fästingssjukdom. Du kan läsa mer om fästingsjukdomen anaplasma och dess symtom på agria.se.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?