Katt kissar på olämpliga ställen

Jag har en hankatt på fem år som kissar inne på vår matta. Varför gör han det?

Veterinären svarar:

Det finns olika orsaker till att en katt kissar där den inte ska. Både beteenderelaterade och sjukdomsrelaterade orsaker. Det är bra att man utesluter att en sjukdom skulle ligga till grund till beteendet.

Orsak

En veterinär undersöker kattens urinvägar. Är orsaken veterinärmedicinsk kan exempelvis kristaller i urinen vara en anledning till att katten kissar på andra platser än på lådan.

Annars kan det bero på att katten markerar revir, att den är stressad eller att den inte gillar sina kattlådor som exempel.

Vad kan jag göra själv?

Om sjukdom kan uteslutas finns det många åtgärder du kan göra i hemmet. Du kan till exempel se till att rengöra lådan oftare. Ha fler kattlådor i hemmet och kanske byta innehållet i lådan till något katten gillar bättre. Du kan också prova att flytta lådan till ett lugnare ställe där katten känner sig trygg.

Om katten är stressad finns det feromoner i en adapter som du kan placera ut i rummet som har lugnande effekt på katten.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Om du misstänker att kattens beteende beror på problem med urinvägarna eller att den har ont ska du alltid kontakta veterinär. Får du inte bukt med problemet även om du gör förändringar i hemmet kan det också vara bra att uppsöka veterinären.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?