Patellaluxation

Jag undrar vad patellaluxation är och vad de olika graderna av patella innebär!

Veterinären svarar:

Patella är lika med knäskål och luxation är en urledvridning. Patellaluxation är alltså när knäskålen hamnar ur led.  Det är en av hundens vanligaste ortopediska sjukdomar och förekommer allra mest hos småhundar. Patella graderas mellan 0 till 3, där 0 är normalt, det vill säga att knäskålen inte förflyttas. Grad 1 kan den flyttas vid manipulering, men återgår till normalt läge av sig själv. Grad 2 kan knäskålen förflyttas både vid manipulation och av sig själv. Grad 3 är knäskålen permanent i fel läge (luxerad) och kan inte förflyttas tillbaka till normalt läge.

Symtom

En del hundar visar inga symtom alls och är smärtfria medan andra har allvarliga symtom. Symtomen kan röra sig om allt från enstaka hoppsasteg eller lindrig hälta till knäande gång och smärta hos hunden. Med tiden kan hunden få värre problem med pålagringar i leden (artros).

Orsak

Försvagning i strukturen kring knäskålen, exempelvis i leder, muskler och ligament samt utvecklingen av skelettets vinklar och form i hela bakbenet har stor betydelse för uppkomsten av patellaluxation. Sannolikheten är stor att patellaluxation är ärftligt.

Vad kan jag göra själv?

Se till att hålla din hund i god kondition och välmusklad. Övervikt belastar knäna ännu mer och kan förvärra problemet.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Be en veterinär undersöka din hund om du misstänker patellaluxation. Veterinären kan fastslå om hunden behöver opereras eller om hunden kan leva på som vanligt om den inte besväras av problemet.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?