Dvärgbandmask hos hund

Min labrador har ätit rävbajs, kan ha bli smittad med dvärgbandmask?

Veterinären svarar:

Hundar kan bara smittas av rävens dvärgbandmask genom att äta infekterade sorkar eller andra gnagare. De kan inte smittas av att äta, nosa eller slicka på andra hundars eller rävars eller katters avföring eller urin. 

Symtom

Parasiten ger inga sjukdomssymtom på hundar men hundar kan vara smittbärare och smitta människa.

Orsak

Rävens dvärgbandmask har bara hittats på några få områden i Sverige. Den sprids främst av räv men även av hund och katt. Risken för människor att smittas är om vi äter bär eller svamp där osynliga ägg finns. Därför är det väldigt viktigt att alla avmaskar sina hundar som rest i utlandet, där smittan finns. 

När en hund blir smittad dröjer det 28 dagar innan dvärgbandmasken börjar utsöndra ägg som i sin tur kan smitta människa. Hunden är smittbärande i cirka 3-4 månader. En hund som är smittad kan avmaskas och blir då smittfri inom 3 dygn. Hundar som är i riskzonen för att smittas är hundar som springer lösa i skog och mark.

Vad kan jag göra själv?

Avmaska din hund med ett medel som innehåller praziquantel om du bor i områden där det hittats dvärgbandmask, om du ska resa med din hund till ett land där det finns dvärgbandsmask, eller om du misstänker att din hund har ätit en infekterad gnagare.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?