Senskada

Vad bör man tänka på i läkningsprocessen av en senskada?

Veterinären svarar:

Det absolut viktigaste man kan göra är att låta läkningen ta tid. Senskador har en förmåga att läka långsamt och komma tillbaka om hästen en gång drabbats. Ju mer uthålliga ni är i läkningsprocessen desto bättre.

Symtom

Värme, svullnad och smärta vid det drabbade området. Går ofta att se en konturstörning där skadan sitter. Hästar med senskador visar i de flesta fall hälta. Vid mindre skador kan dock hästen ibland vara ohalt.

Orsak

Överbelastning eller överansträngning är vanliga orsaker till senskada på häst. Det finns även akuta senskador som orsakas av olyckor, exempelvis att hästen trampar snett eller går omkull.

Vad kan jag göra själv?

Se till att alltid värma upp ordentligt i förebyggande syfte. Bygg succesivt upp träningen. Ett bra tips är att lägga upp ett träningsschema tillsammans med en tränare eller annan rutinerad person. Då kan man sakta och säkert träna upp hästen utan att anstränga den för mycket och riskera senskador. Glöm inte att lägga in vila i programmet också!

Om en häst fått en senskada är steg ett att kyla skadan. De två första dygnen efter skadan kan du kyla benet cirka fyra gånger per dygn med kylbandage. Linda det skadade benet och låt hästen vila i väntan på undersökning av veterinär.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta din veterinär så snart som möjligt om du misstänker senskada för att hästen ska få rätt behandling snabbt. Kraftiga senskador kan behöva gipsas, eller få annan specialbandagering. Ofta ges antiinflammatorisk medicin för att minska svullnad och smärta vilket förbättrar förutsättningarna för en bra avläkning.

Är du orolig för ditt djurs hälsa?

  • Kontakta oss om ditt djur mår dåligt
  • Få råd av våra legitimerade djursjukskötare eller djurvårdare
  • Vid behov bokar vi en veterinär i Agria-appen eller hos en klinik

Ladda ner appen 0775-88 88 88 

Vid akut sjukdom eller vid svår skada ska du alltid uppsöka veterinär direkt.

Gillar?