Ledinflammation på häst

Vad finns det för olika typer av ledinflammationer, vad är skillnaden och hur vanligt är det med inflammationer i hästens leder?

Veterinären svarar:

Ledinflammation, även kallat artrit, är en vanlig diagnos på hästar. Kotledsinflammation är en vanlig typ av ledinflammation och artros som är en följd av ledinflammation är också relativt vanligt. Ledinflammation ger ökad mängd ledvätska, svullnad, värme och smärta i ledkapslen. Om denna inflammation inte får läka ut kan den utvecklas till artros som är pålagringar på leden.

Symtom

Hälta förekommer oftast, men inte alltid, på en häst med inflammation i leden. Svullnad, ledgallor och ibland pålagringar går att känna omkring leden.

Orsak

Ledinflammation kan uppstå av sår eller infektion i leder. Även vid olyckor som en vrickning av leden. Men det kan också orsakas av överansträngning, brist i utfordringen, allergi eller tarmparasiter som några exempel. Om ledinflammationen går djupare, det vill säga på ledbrosk och underliggande ben har skadan gått över till artros, vilket leder till pålagringar på leden.

Vad kan jag göra själv?

Bra att tänka på i förebyggande syfte är att alltid värma upp hästen ordentligt innan hårdare arbete påbörjas, samt att alltid rida hästen i för den anpassat tempo och balans.

När behöver jag uppsöka veterinär?

Kontakta din veterinär om misstanke finns om ledinflammation.

Är ditt ärende akut?

Då rekommenderar vi alltid att du kontaktar din veterinär direkt.

Gratis veterinärbesök i mobilen

 Med Agria får du fri sjukvårdsrådgivning vid akuta sjukdomssymtom eller skador. 

Läs mer och boka tid

Gillar?